Precies vandaag op de trieste 85ste verjaardag van de “Kristallnacht” vond bisschop Johan Bonny het gepaste moment om zijn “Joodse vrienden” en het Joodse volk te beschuldigen van de militaire reactie van de Staat Israël in Gaza? Dit een maand na de ergste massamoord gepleegd door terroristen van Hamas op Joodse burgers in Israël op 7 oktober.

Mgr. Bonny, waar was uw reactie na de terreurdaad van Hamas op 7 oktober? (FJO)

De Standaard: ‘Het is ergerlijk hoe sommige politieke en militaire leiders in Israël Bijbelse thema’s misbruiken om hun moorddadige optreden te legitimeren’, schreef bisschop Johan Bonny in De Standaard. Hij vergelijkt wat het joodse en christelijke heilige geschriften met elkaar gemeen hebben, maar ook waar ze mijlenver uit elkaar staan. ‘In onze interpretatie van die geschriften zitten wij sinds de dood en verrijzenis van Jezus Christus geenszins op hetzelfde spoor’, klinkt het.

Joods Actueel dient de bisschop nu van antwoord in een scherp opiniestuk. ‘Israëli’s zullen zelf wel uitmaken welke acties gepast zijn om af te rekenen met de kinderverkrachters van Hamas.’ En meer nog: ‘Alvorens Israël de maat te nemen (…) zou het verstandiger zijn om te focussen op de kinderverkrachtingen door uw ambtsgenoten in de kerk.’

De repliek van Joods Actueel krijgt steun van Kamerlid Michael Freilich (N-VA) en het Forum der Joodse Organisaties. Het Forum zegt ‘geschandaliseerd’ te zijn door de uitspraken van Bonny.

LEES OOK – Joods Actueel: Repliek op schandalige uitspraken Mgr. Bonny

LEES OOK – De Standaard: Johan Bonny in opiniestuk streng voor Israël: “Joodse vrienden, ik kan niet langer zwijgen over wat gebeurt in Gaza”