Deel 2 van de reportage over de 78ste Herdenking van de “Dag van de Overwinning voor de Democratie” & 80ste Herdenking van de “Opstand van het Getto van Warschau” maandag 8 mei 2023 in de zaal nabij het “Monument voor de Gedeporteerde Antwerpse Joodse Burgers” te Antwerpen. O.l.v. Co-voorzittersbarones Regina Sluszny-Suchowolski en meester Philippe Scharf met keynotesprekers Professor Baron François ENGLERT (Nobelprijswinnaar – Ondergedoken Kind), Conner Rousseau (Voorzitter Vooruit), Tomas Baum (Directeur Kazerne Dossin) & burgemeester Bart De Wever.

Tijdens de ceremonie vertelden 3 kinderen van onze gemeenschap het verhaal van een familielid dat de gruwelijkheden van de Shoah overleefde en zich in Antwerpen vestigde om een (nieuwe) familie te stichten.

Als eerste vertelde Alexander Klein, leerling van de Jesode Hatora school hoe zijn familie de Shoah heeft beleefd:
” Ik ben vernoemd naar Avraham Moshe, een overlevende van de gruwelen van de oorlog, wiens nalatenschap voortleeft onder andere door mij, mijn naam als eerbetoon aan hem. …” (lees hier verder in PDF)

 

 

Als tweede kind sprak  Ella Speaker, een leerling van de Tachkemonischool:
“… We zijn vastbesloten om een wereld te bouwen waarin haat en discriminatie geen plaats hebben. We moeten leren van het verleden en ingaan tegen haat en onrecht. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen door op te komen voor anderen, vooroordelen te bestrijden en tolerantie en begrip te bevorderen. …” (lees hier verder in PDF)

 

Als derde was het de beurt aan Ezriel Salamon, een leerling van de Yavneschool:
“… Antisemieten, jodenhaters, Hitlers van de geschiedenis, jullie hebben niets bereikt en jullie zullen nooit iets bereiken want het jongetje is trots op zijn jood-zijn, het kleine meisje glimlacht en wij dansen en dansen en blijven maar dansen…” (uit de verhalenbundel ‘De Mantel’ van mijn grootvader Silvain Salamon.) (lees hier verder in PDF)

 

Foto’s © Donald Woodrow

Bron: