Deel 3 van de reportage over de 78ste Herdenking van de “Dag van de Overwinning voor de Democratie” & 80ste Herdenking van de “Opstand van het Getto van Warschau” maandag 8 mei 2023 in de zaal nabij het “Monument voor de Gedeporteerde Antwerpse Joodse Burgers” te Antwerpen. O.l.v. Co-voorzittersbarones Regina Sluszny-Suchowolski en meester Philippe Scharf met keynotesprekers Professor Baron François ENGLERT (Nobelprijswinnaar – Ondergedoken Kind), Conner Rousseau (Voorzitter Vooruit), Tomas Baum (Directeur Kazerne Dossin) & burgemeester Bart De Wever.

TOmas Baum, directeur Kazerne DossinNa het 2de musicaal intermezzo verzorgd door Paolo Suti Dray volgde de toespraak door Tomas Baum, Directeur Kazerne Dossin:

“… Het dilemma in de herdenking van de Holocaust is dus hoe we de herinnering aan deze tragedie kunnen behouden en eren, terwijl we tegelijkertijd de complexiteit van de gebeurtenissen en de diverse ervaringen van de slachtoffers en hun nakomelingen respecteren en erkennen. Een inclusieve en meer persoonlijke benadering van de herdenking van de Holocaust is een mogelijk antwoord dat we vanuit Kazerne Dossin samen met u betekenis willen geven.
Het start met een geschenk. Een geschenk dat levenslang betekenis geeft: onze naam. Na het leven zelf, is dit het eerstvolgende geschenk dat we ontvangen.
Dat was ook zo voor Esther. Op een dag in de lente van 1924 kreeg ze deze naam van haar ouders, Isaak en Helena Blau. Achttien jaar later, tijdens de zomer van 1942, werd haar naam en die van haar zussen Rosie en Anna in de Dossinkazerne afgenomen als deel van een proces van ontmenselijking, simpelweg omdat ze Joods waren. Bij aankomst in dit verzamelkamp moesten de meisjes hun identiteitspapieren afgeven en werden ze een nummer op een transportlijst.
Samen met 25.840 anderen werden ze tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Tientallen treintransporten brachten mannen, vrouwen en kinderen naar hoofdzakelijk Auschwitz-Birkenau. Net zoals Esther en het grootste deel van haar familie overleefden de meesten de deportatie niet.
Dit najaar, meer dan 80 jaar na het eerste transport, geven we Esther, Rosie, Anna en alle andere 25.840 gedeporteerden opnieuw een naam met het publieksproject Elke naam telt. …”
(lees  hier verder in PDF)

 

 

 

 

 

Foto’s © Donald Woodrow