In 2018 kwamen bij het gelijke-kansencentrum Unia haast dubbel zoveel klachten binnen over jodenhaat, in vergelijking met het jaar voordien. De joodse gemeenschap in Antwerpen wil dat de overheid meer inzet tegen haatboodschappen op sociale media.

Herbekijk via volgende link het interview van onze voorzitter Regina Suchowolski-Sluszny: https://atv.be/nieuws/het-antisemitisme-neemt-opnieuw-toe-74420

Lees ook:

De Standaard : “Opstoot van aantal gevallen van antisemitisme” 

Unia heeft in 2018 voor de vierde keer in tien jaar tijd meer dan honderd gevallen van antisemitisme onderzocht. In vergelijking met 2017 was er een duidelijke opstoot van het aantal geregistreerde anti-joodse incidenten. Waren dat er in 2017 nog 56, dan steeg dat vorig jaar tot 101.
Dat meldt het Interfederaal Gelijkekansencentrum zaterdag. Unia stapte vorig jaar zes keer naar de rechter voor anti-joodse incidenten. ‘In maart komt de Waakzaamheidscel Antisemitisme terug samen voor de eerste keer in vijf jaar. En dat is geen moment te vroeg.’
‘Deze cijfers passen in de licht stijgende trend sinds 2008’ zegt Els Keytsman, codirecteur van Unia. Die stijging wijt de instelling aan de evolutie ‘naar een confrontatie-samenleving’. Positiever is dat de stijging ook deels komt doordat mensen makkelijker de weg vinden naar Unia.

Hakenkruisen

Vooral op de plekken waar veel joden wonen of samenkomen, zijn er confrontaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om hakenkruisen die op garagepoorten gespoten worden, of ingegooide ruiten. In 2018 waren er zes incidenten met vandalisme, tegenover één in 2017.
Voorts kregen mensen die als jood herkenbaar zijn, te maken met scheldpartijen of dreigingen. Unia opende vijftien dossiers over verbaal geweld of dreigingen, terwijl dat er in 2017 maar elf waren.

Online

Ook is er steeds meer sprake van internet-antisemitisme: het aantal dossiers verviervoudigde op een jaar tijd tot 32. ‘Het gaat dan over posts over joden die een complot smeden om de wereld over te nemen of Hitler die zijn werk niet afmaakte. Als je sommige van die dingen zo open en bloot leest, vraagt een mens zich af wat er dan achter de schermen broeit.’

 

KNACK: “Unia: ‘Opnieuw meer dan honderd gevallen van jodenhaat in 2018′”

‘Deze cijfers passen in de licht stijgende trend sinds 2008’ zegt Els Keytsman, codirecteur van Unia. Die stijging wijt de instelling aan de evolutie ‘naar een confrontatie-samenleving’ en ook omdat mensen makkelijker de weg vinden naar Unia.

‘In maart komt de Waakzaamheidscel Antisemitisme terug samen voor de eerste keer in vijf jaar. En dat is geen moment te vroeg.’ Vooral op de plekken waar veel joden wonen of samenkomen, zijn er confrontaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om hakenkruisen die op garagepoorten gespoten worden, of ingegooide ruiten. In 2018 waren er zes incidenten met vandalisme, tegenover één in 2017. Voorts kregen mensen die als jood herkenbaar zijn, te maken met scheldpartijen of dreigingen.
Unia opende vijftien dossiers over verbaal geweld of dreigingen (2017: elf). Ook is er steeds meer sprake van internet-antisemitisme: het aantal dossiers verviervoudigde op een jaar tijd tot 32. ‘Het gaat dan over posts over joden die een complot smeden om de wereld over te nemen of Hitler die zijn werk niet afmaakte. Als je sommige van die dingen zo open en bloot leest, vraagt een mens zich af wat er dan achter de schermen broeit.’

Unia stapte vorig jaar zes keer naar de rechter voor anti-joodse incidenten. Die stap zet Unia wanneer onderhandelen geen optie is. ‘Als daders keer op keer anderen aansporen om joden te haten of bewust de deur openzetten om de Holocaust goed te keuren of te minimaliseren, trekken we naar de rechter.’ Het gelijkekansencentrum is tot slot tevreden dat de Waakzaamheidscel Antisemitisme nieuw leven ingeblazen wordt.
Eind vorig jaar riep Unia daartoe op na een grootschalig Europees onderzoek over antisemitisme. Negen op de tien Joden vinden dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar is gegroeid, volgens het Europees Bureau voor de grondrechten. De cel werd in 2004 opgericht en kwam in 2013 voor het laatst samen. Vicepremier Kris Peeters kondigde begin dit jaar aan dat de cel opnieuw samenkomt. Ook de Senaat had daartoe opgeroepen in een resolutie eind vorig jaar.