Antwerpen, 4 maart 2019 – Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) hebben klacht neergelegd bij Unia en de betrokken autoriteiten.
Het FJO en het CCOJB zijn ten stelligste ontdaan over de praalstoet “Sabbatjoor 2019” die op 3 maart heeft deelgenomen aan de Carnavalstoet in Aalst.
De karikaturen zoals die van Der Sturmer van Joden met een kromme neus en koffers geld zijn typerend voor het nazisme van 1939. In een democratisch land als België heeft dit geen plaats in 2019, carnaval of niet.
De Joodse gemeenschap aanvaardt uiteraard humor, dit is zeer belangrijk in een maatschappij, maar er zijn grenzen die niet kunnen worden overschreden. Wij hebben aan de levende lijve de gevolgen ondergaan van de karikaturen van Der Sturmer in WOII.
Het FJO en het CCOJB zullen samen stappen ondernemen bij de verantwoordelijke autoriteiten om concrete afspraken overeen te komen voor de toekomst.

****

Bruxelles, le 4 mars 2019 – Le Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) et le Forum der Joodse Organisaties (FJO) s’associent pour exprimer leur colère et leur incompréhension face aux marionnettes de juifs au nez crochu et aux coffres remplis d’argent qui ont défilé lors du carnaval d’Alost. Au mieux c’est un manque de discernement condamnable, particulièrement au vu du contexte de montée de l’antisémitisme dans notre pays et dans le monde, au pire la reproduction de caricatures antisémites dignes de l’époque nazie.

Nous allons prendre contact avec les organisateurs et les autorités compétentes pour accompagner notre dénonciation d’actes concrets pour les années à venir.

Regina Suchowolski-Sluszny, voorzitter FJO
Yohan Benizri, voorzitter CCOJB

Voor nadere info:
Hans Knoop, woordvoerder FJO
Yohan Benizri, voorzitter CCOJB

[foto’s Facebook]

Bron:
FJO / CCOJB