Hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche sprak vandaag heel kort (15 seconden): “Ik ben in de val gelokt. Mijn advocaat heeft uitgelegd waarom ik gezwegen heb. Als ik kon, zou ik alles anders doen”

Na twee maanden is de eindsprint ingezet op het proces over de aanslag op het Joods Museum. Gisteren mochten de advocaten een laatste keer reageren op de pleidooien van de voorbije dagen, vandaag was het laatste woord voor de beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer. Het was vooral afwachten of die eerste überhaupt nog iets ging zeggen. Zijn advocaat Sébastien Courtoy had vanmorgen wel al kort aangegeven dat zijn cliënt zou praten: “Mijn cliënt gaat kort iets zeggen. Maar wat, dat weet ik niet. We hebben het niet samen voorbereid.”

Nemmouche nam wel degelijk het woord, zij het héél kort. “Ik ben in de val gelokt. Mijn advocaat heeft uitgelegd waarom ik gezwegen heb. Dat was geen respectloze houding. Als ik kon, zou ik alles anders doen. Bedankt om twee maanden naar ons geluisterd te hebben.” Wat hij precies bedoelt met zijn verklaring is niet helemaal duidelijk.”

Bendrer sprak uitvoeriger. Hij benadrukte verschillende keren dat hij schrik had om voor de jury te staan. “Dit verhaal is een nachtmerrie. Ik heb gepraat met iemand, getelefoneerd. Maar ik weet niet wat ik in dit verhaal doe. Ik ben niet zo onschuldig, ik heb stommiteiten begaan. Ik heb wapens bijgehouden, maar dat was in een ander dossier. Met dit dossier heb ik niets te maken.” Hij richtte zich ook nog expliciet naar de juryleden. “Jullie beslissen over mijn leven. Ik heb een leven dat op mij wacht, een vrouw, familie. Ik heb altijd geantwoord. Men zegt dat ik een leugenaar ben, maar ik heb de waarheid gesproken.” Hij eindigt met: “U hebt mijn leven in uw handen”.

De jury gaat nu in beraad. Ze moet antwoorden op 56 schuldvragen. Een uitspraak wordt verwacht tegen het einde van de week, eerst over schuld, daarna eventueel over de strafmaat.” [VRT Nieuws]

 

Bron: