The largest hoard of gold coins found in Israel was discovered in the seabed of a harbour in the Mediterranean Sea port of Caesarea National Park [Clara Amit/ Israel Antiquities Authority/EPA]Amateurduikers hebben voor de kust van Israël een grote partij gouden munten gevonden. Het gaat om de grootste goudschat die ooit in Israël is ontdekt, aldus de Britse krant The Guardian 18/02/2015

De schat bestaat uit tweeduizend gouden munten uit het Kalifaat van de Fatimiden dat tussen 909 en 1171 aan de macht was in de regio. Bij elkaar gaat het om negen kilo goud. Deskundigen noemen de vondst ‘onbetaalbaar’.

De duikers vonden de munten in een oude Romeinse haven aan de Middellandse Zee bij Caesarea. Volgens de autoriteiten is het puur toeval dat de duikers op de schat zijn gestuit.

‘In eerste instantie dachten ze (de duikers) dat ze op speelgoedmunten van een spelletje waren gestuit. Pas nadat ze begrepen dat het om echte munten ging, verzamelden ze meerdere munten en keerden terug naar de kust om de directeur van de duikschool te informeren over hun vondst’, aldus de autoriteiten in een verklaring. …


Kobi Sharvit, directeur van de marine-archeologieafdeling van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit, hoopt dat na bestudering van de vondst meer bekend wordt over de herkomst ervan. De boot had vermoedelijk muntstukken aan boord om een betaling te verrichten aan de centrale regering in Egypte.  

‘Misschien werden de munten gebruikt om salarissen van het militaire garnizoen van de Fatimiden te betalen. Dat was gestationeerd in Caesarea en beschermde de stad’, aldus Sharvit.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/duikers-stuiten-op-grootste-goudschat-ooit-in-israel~a3853904/

The Guardian – Divers find ‘priceless’ hoard of gold coins off Israel’s Mediterranean coast
Record haul of 2,000 coins found in an ancient harbour and belong to era of Fatimid Caliphate which ruled much of the Middle East and North Africa from 909 to 1171 http://www.theguardian.com/world/2015/feb/18/divers-find-priceless-trove-of-gold-coins-off-israels-mediterranean-coast

 De Volkskrant / The Guardian – foto: Amateurduikers hebben voor de kust van Israël een grote partij gouden munten gevonden [Clara Amit/ Israel Antiquities Authority/EPA]