Woensdag 8 mei 2024 – de 79ste Herdenking van de “Dag van de Overwinning voor de Democratie” in de Chabad zaal nabij het “Monument voor de Gedeporteerde Antwerpse Joodse Burgers” te Antwerpen.
O.l.v. Co-voorzitters barones Regina Sluszny-Suchowolski en Mtr. Philippe Scharf met keynotesprekers rector aan de UA Prof. Herman Van Goethem, historicus, jurist en hoogleraar en de voorstelling van het project “Namenmonument WOII” van Stad Antwerpen met de maquette door de ontwerper en  landschapsarchitect Bas Smets zelf.
Toespraken van de leerlingen die vertelden hoe hun familie de Shoah heeft beleefd: Avidan Schiff, Max Turner en Werner.
Musicaal Intermezzo verzorgd door Paolo Suti Dray en “K-el Malei Rahamim” door Sam Spiegel. Bedankt ook aan fotograaf Donald Woodrow!

Introductie door Mtr. Philippe Scharf :
“… De excessen van het antisemitisme dient vooreerst door het onderwijs bestreden te worden. Maar sommige scholen in België zijn recent abrupt gestopt met het uitnodigen van holocaustoverlevenden zoals mijn co-voorzitster barones Regina Suchowolski om de gruwel van de Shoah in scholen toe te lichten, en dit om zogenaamde veiligheidsredenen dan wel onder druk van een anti-Joods sentiment dat zo sterk is dat de Holocaust niet meer kan of mag verteld worden in sommige van onze scholen in België, zelfs in Antwerpen.

Het antisemitisch discours op de straat en in de pers is nóg héviger geworden, en is salonfähig geworden in de Belgische en Europese maatschappij.

Dit doet ons denken aan de donkere tijden van de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw toen het antisemitisme in Europa heeft geleid tot de Holocaust. Europa heeft toen gezegd NOOIT MEER ! En wij zeggen vandaag: NOOIT MEER IS NU ! Er mag geen enkele tolerantie zijn voor antisemitisme.

Het is van bijzonder belang dat alle gezagsdragers in dit land duidelijk, streng en onverbiddelijk dienen te zijn in de strijd tegen het antisemitisme.

De internationaal aanvaarde definitie van het antisemitisme van het IHRA, het International Holocaust Remembrance Alliance, dient binnen alle geledingen van het Belgisch bestel aanvaard en toegepast te worden. NU !
De generatie die nu op school zit wordt geconfronteerd met het steeds muterend virus van het antisemitisme. …” 

Barones Regina Sluszny gaf de eer aan Oud-rechter Henri Heimans om de grote kaars – symbool van het leven en het einde van WOII – te mogen aansteken.

De lege gele stoelen symboliseren de 131 Israëlische gijzelaars die nu nog steeds worden vastgehouden in Gaza #BringThemHomeNow

Oud-rechter Henri Heymans (grote kaars)  

Bron:
FORUM/Foto's © Donald Woodrow