“Herdenking Jodenrazzia 28 augustus 1942 in Deurne”

Zondag 28 augustus om 11u00 – Gallifortlei 146 – 2100 Deurne.

80 jaar geleden vond in Deurne een grote Jodenrazzia plaats.

In de zomer van 1942 waren in Antwerpen meerdere razzia’s. Een daarvan trof de Joodse mensen in Deurne bijzonder zwaar.

Vrijdagavond 28 augustus 1942, iets na 23 uur werden politieagenten van Deurne op bevel van hun oversten en van de Duitse bezetter op weg gestuurd om hen op te pakken.

133 Joden werden geregistreerd nadat ze werden samengebracht in de toenmalige cinema Plaza in de Gallifortlei. Enkele mensen konden nog ontsnappen door tussenkomst van een paar Deurnse agenten en het tumult dat ontstond toen buurtbewoners samentroepten voor de cinema.

In de namiddag van zaterdag 29 augustus voerden verhuiswagens de opgepakte Joden naar de Mechelse Dossinkazerne. Om de schijn hoog te houden dat de mensen werden weggevoerd om te gaan werken in het oosten, werden nog enkele mensen vrijgelaten wegens hun hoge leeftijd.

Een paar dagen later, op 1 en 8 september, werden ze met de transporten VII en VIII vanuit de Mechelse Dossinkazerne gedeporteerd naar Auschwitz. Slechts enkelen zouden het uitroeiingskamp overleven.

Deze gruwelijke gebeurtenis herdenken we op zondag 28 augustus om 11.00 uur in de Gallifortlei 146. Het burgerinitiatief Struikelstenen in Deurne nodigt u hiervoor graag uit.

Iedereen is welkom.

Wim Kenis en Marc Weyns, namens het burgerinitiatief

******************

“Herdenkingswandeling Antwerpse razzia’s” – 80 jaar geleden, maar niet vergeten.

Samenkomst op 28 augustus om 19u30 op het Mediaplein in Antwerpen.

Op zondag 28 augustus herdenken de buurtbewoners in samenwerking met Curieus Zurenborg en Linx+ de Antwerpse razzia’s van 28 augustus 1942. Toen pakte de Antwerpse politie bijna 1000 Joodse medebewoners op. Ze werden weggevoerd naar de vernietigingskampen.

Via enkele betekenisvolle locaties wandelen we naar de lagere school Crea 16 in de Grotehondstraat 50. Daar werden alle opgepakte Joodse bewoners die avond samengebracht.

Er is literatuur (Jeroen Olyslaegers leest voor uit eigen werk) en historische duiding (Herman Van Goethem). Onderweg wordt er muziek gespeeld door Tatjana Scheck (Viool) en Oscar Bohnen (Zang en gitaar). We sluiten af met een herdenkingsmoment op CREA16 met Tom Lanoye, Veerle Vanden Daelen en Lien Van de Kelder.

Samen herinneren, zodat de ene de andere niet vergeet.

Meer info: Christijn Terlingen, educatief medewerker Linx+ christijn.terlingen@linxplus.be  0472 30 22 81