Het Forum der Joodse Organisaties betreurt het dat België zich niet heeft aangesloten bij de groep van 21 staten die protesteren tegen de eenzijdige veroordeling van Israël door de Mensenrechtenraad van de V.N.

De groep heeft zich geschaard achter een initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat protesteert tegen een recent uitgebracht rapport door de voorzitter van de commissie Navi Pillay.

In dit rapport krijgt Israël eenzijdig de schuld van alle denkbare vermeende mensenrechtenschendingen.
Zelfs schendingen begaan door de Palestijnse Autoriteit aan het eigen volk worden Israël in de schoenen geschoven.

Naar het oordeel van V.S-minister Blinken was met dit rapport de maat vol en ontwierp hij een steunverklaring voor Israël. Inmiddels hebben 21 staten, waaronder Nederland, Oostenrijk, Bulgarije, Brazilië, Canada, Kameroen, Colombia, Kroatië Eswantini, Duitsland, Guatemala, Hongarije, Liberia, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru, Noord- Macedonië, Palau, Togo en het Verenigd Koninkrijk de steunverklaring voor Israël ondertekend.

Het FJO betreurt het dat België op de lijst van staten die Israël steunen ontbreekt en vraagt de regering die steun alsnog te overwegen.

Sinds op de oprichtingen van de Mensenrechtenraad van de V.N. is Israël 99 keer veroordeeld. Het staat daarmee op de eerste plaats van veroordelingen. Alle anders staten in de wereld tesamen werden 93 keer veroordeeld.

Voor nadere info (niet voor publicatie bestemd):
FJO – Hans Knoop, woordvoerder – Israël expert +32 (0)498 432451
Bron:
FJO/Hans Knoop