Antwerpen, maandag 11 april 2022 – De Stabroekse garagist Ludo Eyckmans zal uit protest tegen de opstelling van Israël in de oorlog tussen Oekraïne en de Russische Federatie geen Joodse cliënten meer accepteren en bedienen. In een e-mail aan meerdere geadresseerden – waaronder de VRT – meldde Ludo Eyckmans op 21 maart j.l. dat hij Joden zal boycotten omdat de staat Israël de oorlogsmisdaden van Putin in Oekraïne niet zou erkennen.
Het FJO zal op grond daarvan passende maatregelen tegen de garagist nemen.

“Sinds vandaag zijn onze Joodse klanten niet meer welkom voor onderhoud van hun voertuig of het oplossen van electronische problemen”, aldus Ludo Eyckmans in zijn e-mail met kopie aan de VRT.  Ook vermeldt hij in zijn e-mail dat hij vroeger bij de Antwerpse firma Burogro een diamantklem heeft gemaakt voor de grootste diamant ooit in Antwerpen geslepen. Eyckmans schrijft daar nu “spijt van te hebben “.

Het Forum der Joodse Organisaties – dat de e-mail in handen heeft – wees Eyckmans in een reactie erop dat het discrimineren van mensen op basis van o.m. godsdienst, huidskleur, etniciteit of nationaliteit in de gehele EU als strafbaar feit wordt aangemerkt. Ook heeft het FJO in een reactie aan Eyckmans duidelijk gemaakt dat Joden buiten de staat Israël niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de politiek van die staat en daar geen invloed op hebben.

In dezelfde reactie wees het FJO erop dat per capita Israël de meeste humanitaire hulp aan Oekraïne (met uitzondering van de buurlanden) ter wereld biedt.
Desalniettemin weigerde de garagist zijn boycot van Joodse medeburgers in België terug te draaien.

Het FJO heeft dan ook besloten tegen de garagist in Stabroek passende juridische maatregelen te nemen.

 

Voor nadere info (niet voor publicatie bestemd):
FJO – Hans Knoop, woordvoerder – Israël expert +32 (0)498 432451