Zoals elk jaar sedert 1993, organiseert de gemeente Boortmeerbeek een herdenkingsplechtigheid ter herinnering aan een uniek feit in de annalen van Wereldoorlog II : de aanval op een konvooi van joodse gedeporteerden die vanuit de Dossinkazerne te Mechelen door de nazi’s naar de uitroeiingskampen werden weggevoerd, voor de Joden uit België : voornamelijk naar Auschwitz.
Deze aanval werd op 19 april 1943 te Boortmeerbeek uitgevoerd en betrof transport 20.

De jaarlijkse herdenking van de overval op transport XX is op 10 april in Boortmeerbeek
naast het gemeentehuis in de pastorijsstraat.
Aanvang 10u30 iedereen welkom.

Op 19 april 1943 werd het jodentransport op de spoorlijn op tussen Boortmeerbeek en Haacht overvallen door drie jonge mannen en tot stilstand gebracht. Zeventien gedeporteerden konden in Boortmeerbeek uit die trein ontsnappen. Nergens in Europa is tijdens de Tweede Wereldoorlog dergelijke bevrijdingsactie op een jodentransport uitgevoerd.

Michel Baert,
Coordinator herdenking Transport XX