BRIEF VAN DE DAG: “Israël sluit Palestijnen níét uit van coronavaccins” – Hans Knoop – Woensdag 6 januari 2021 – De Standaard

De afgelopen dagen verschenen nieuws­berichten over de vermeend onmenselijke wijze waarop het schatrijke Israël de straatarme Palestijnen in de kou laat staan (DS 4 januari). Israëlische kolonisten op de bezette­ Westoever krijgen in ijltempo het Pfizer­-vaccin ingespoten, terwijl de Palestijnen slechts mogen toekijken. Schande! Israël zou als bezetter internationale conventies schenden, omdat het ultiem voor de volksgezondheid van de Palestijnen verant­woordelijk zou zijn.

Maar de waarheid is dat de Palestijnse Autoriteit (PA) vorig jaar alle samenwerking met Israël heeft verbroken en nadrukkelijk géén beroep op hulp van Israël heeft willen doen bij de aankoop en uitrol van de coronavaccins. De PA is de autonome regering van vrijwel 90 procent van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

De PA kiest ervoor opgenomen te worden in het Covax-programma van de Wereld­gezondheidsorganisatie, dat eerst nog een aantal vaccins moet goedkeuren. Het door Israël aangeschafte, en relatief dure, Pfizer-vaccin zou in elk geval niet op de Westoever uitgerold kunnen worden: de PA beschikt niet over mogelijkheden om het vaccin grootschalig op te slaan op een temperatuur van min tachtig graden.

Rationeel zou het bepaald niet in Israëls belang zijn de Palestijnen van vaccinatie uit te sluiten. Duizenden Palestijnen trekken dagelijks naar Israël en zouden – ongevaccineerd – bronnen van besmetting kunnen zijn. Bovendien wonen­ er ook nog eens een half miljoen Israë­li’s op de Westelijke Jordaanoever, te midden van ongevaccineerde Palestijnen. Het mag duidelijk zijn dat zowel uit medemenselijkheid als op basis van de ratio Israël er juist belang bij heeft dat ook de Palestijnen zo snel moge­lijk gevaccineerd worden.

 

Het Forum deelt de mening van woordvoerder Hans Knoop.

Bron: