Het Forum der Joodse Organisaties heeft met instemming kennis genomen van de annulering van het door Pax Christi georganiseerde eerbetoon voor Israël-basher Birigitte Herremans in de Kazerne Dossin in Mechelen.

Vanuit deze kazerne werden tijdens de bezetting 25.000 Joden in België naar de gaskamers gedeporteerd. Pax Christi had een zaal in Dossin gehuurd om mevrouw Herremans daar te eren met de prijs van “vredesambassadeur”.
Herremans is als ongewenste vreemdeling Israël uitgezet en gaat door voor de meest rabiate Israël- hater in Vlaanderen. Dat Pax Christi haar juist in Dossin wilde eren zag de Joodse gemeenschap als een provocatie.

Het FJO verzocht het afgelopen weekend aan directie en bestuur van Dossin niet als gastheer voor Herremans en Pax Christi op te treden en het evenement af te blazen. Te elfder ure ging Dossin uiteindelijk door de bocht en informeerde het aan Pax Christi dat de deuren voor deze organisatie en Herremans gesloten zouden blijven.

Het spreekwoord “beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald” lijkt dan ook van toepassing. Het FJO wil echter elke vorm van triomfalisme in deze kwestie verre van zich houden.  Dat Pax Christi en Herremans de deur tot Dossin gewezen werd is geen reden om de vlag uit te hangen. Anderzijds zou hun aanwezigheid bij de aangekondigde ceremonie wel een reden zijn geweest de vlag half stok te hangen. De gedachte dat een vijand van de Joodse staat eerbetoon ten deel zou vallen op een locatie die ooit diende om Joden massaal naar de vernietigingskampen te deporteren was voor de Joodse gemeenschap volstrekt  onaanvaardbaar.

 

Voor nadere info:
Hans Knoop +32 498 432451