Het Forum der Joodse Organisaties heeft met instemming kennisgenomen van de beslissing van de gemeente Aalst om het carnaval in die stad te laten schrappen van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Dat betekent dat eventueel toekomstige antisemitische excessen niet meer door deze VN-organisatie worden gelegitimeerd en Aalst kennelijk de vlucht naar voren prefereerde boven de vernedering op 12 december door UNESCO van de lijst te worden geschrapt.
Het leek de keus tussen springen of geduwd worden.

Het Forum der Joodse Organisaties spreekt de oprechte wens uit dat Aalst zich bij toekomstige carnavals onthoudt van kwetsende en/of racistische uitingen.

Het carnaval met rabiaat antisemitische uitingen bleek een slechte zaak niet alleen voor de Joodse gemeenschap maar voor geheel België.
Tot in alle uithoeken van de wereld werd over Aalst uitvoerig in de media bericht, hetgeen grote reputatieschade aan het imago van België als gastland van de EU heeft toegebracht. Mede daarom heeft de EU Commissie de excessen in Aalst afgelopen jaar scherp veroordeeld.
Het FJO zal niet aarzelen bij een eventuele herhaling van de excessen tijdens het komend carnaval Aalst opnieuw op haar verantwoordelijkheid te wijzen.

 

Voor nadere info:
Hans Knoop, woordvoerder FJO: +32 (0)498 432451

Bron:

FJO/Hans Knoop