Het Forum der Joodse Organisaties heeft met verbijstering kennisgenomen van de beslissing van het parket van West-Vlaanderen om vier fans van Club Brugge niet te vervolgen voor het scanderen van antisemitische teksten.
De vier hooligans scandeerden hun intens grievende antisemitische en ophitsende teksten tijdens en na afloop van de wedstrijd van Club Brugge tegen Anderlecht op 26 augustus van het vorig jaar.
Het parket besloot de zaak tegen de vier geïdentificeerde hooligans te seponeren omdat ze door Club Brugge al een landelijk stadionverbod van enkele jaren opgelegd hadden gekregen.

Het FJO is ernstig teleurgesteld over de beslissing van het parket.
Ophitsing tegen een bevolkingsgroep is strafbaar en de daders zouden zich dan ook voor de strafrechter voor hun daden dienen te verantwoorden. Dat zij nu een stadionverbod door de clubleiding opgelegd hebben gekregen is een interne maatregel, maar laat onverlet dat er een strafbaar feit is gepleegd. Daar zou de rechter in plaats van de clubleiding het laatste woord over dienen uit te spreken.
Volgens het FJO staat een door de clubleiding afgekondigd stadionverbod niet in verhouding tot de ernst van het strafrechtelijk vergrijp.

Eerder dit jaar is het FJO samen met haar Brusselse zusterorganisatie CCOJB vrijwillig tussengekomen in de procedure die bij het Belgisch Arbitrage Hof voor de Sport aanhangig was gemaakt door de KBVB tegen Club Brugge dat tegen de spreekkoren tijdens de wedstrijd niet had opgetreden.
Nadat in eerste aanleg Club Brugge grotendeels van blaam werd gezuiverd werd het (mede door vrijwillige tussenkomst van FJO en CCOJB) in tweede instantie alsnog tot een voorwaardelijke boete veroordeeld.

 

Voor nadere info:

Hans Knoop, woordvoerder FJO, +32 498 432451

Bron:

FJO/Hans Knoop