GENT – Een gedenkteken voor de joodse slachtoffers van het naziregime in Gent is nog maar eens het doelwit geworden van onbekende vernielers. Dat dit minder dan 48 uren na de herdenking van Kristallnacht is gebeurd, laat vermoeden dat het geen banale vandalenstreek is maar een bewuste daad tegen de Joodse gemeenschap. De burgemeester neemt meteen extra maatregelen ter bescherming van het monument.

Op de druk bijgewoonde herdenking van Kristallnacht zondag noemde burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) de vorige vernieling van het Michael Lustig-monument “een schandelijke daad die ingaat tegen alles waar wij voor staan in Gent”.

Zijn woorden waren nauwelijks uitgestorven of het gedenkteken in een parkje aan de Lindenlei dat herinnert aan de deportatie van 67 Gentse Joden tijdens WO II werd opnieuw het mikpunt van vandalen.

Het is onwaarschijnlijk dat de bouten met de blote hand uit de marmeren vloer werden gewrikt

Gisterochtend werd bij de politie een nieuwe zware beschadiging gemeld. Onbekenden wrikten de bouten van het monument, een enorme koperen tol, los. De Stad Gent had nochtans 20.000 euro besteed aan de versteviging van de verankering nadat vorig jaar in november het memoriaal ook al uit de marmeren vloer was gerukt. Die herstelling was pas klaar.

“Dit is verwerpelijk”, zegt burgemeester De Clercq. “Ik heb de opdracht gegeven om zo snel mogelijk het monument te herstellen. Daarnaast dient de Stad klacht in tegen onbekenden.”

Vijfde vernieling op rij

“Dit is al de vijfde keer dat het monument wordt beschadigd”, zegt Alain Bloch, zoon van de gekende joodse patissier en zelf magistraat met rust. “Geen enkele keer is de dader gevonden. Deze keer moét het uitgeklaard worden. Ik ben tegen camera’s maar in dit geval vrees ik dat het de enige manier is om het te beschermen.”

Camera’s zijn voorlopig geen optie maar de burgemeester neemt wel vier andere maatregelen. “Er komt bijkomende verlichting, er zal een hek op kniehoogte rond het gedenkteken worden opgetrokken om duidelijk te maken dat het niet mag betreden worden, een plakkaat moet meer duiding geven over de betekenis van het monument en de politie zal extra patrouilleren.”

Dat de beschadiging zo kort na de herdenking van Kristallnacht is gebeurd, wijst in de richting van een bewuste daad van anti-semitisme. Op 9 november 1938 werden in Duitsland duizenden Joden opgepakt, aangevallen of gedood. Synagoges werden in brand gestoken, winkels werden vernield. Die nacht ging de geschiedenis in als Kristallnacht en werd een symbool van de vervolging van de Joden door het naziregime. Ook vorig jaar werden de vernielingen vlak na de herdenking aangericht. Daarnaast rijst de vraag of er een link is met een andere daad van vreemdelingenhaat, de brandstichting gisteren in het nieuwe asielcentrum van Bilzen.

“Wij merken alvast een stijging van het aantal anti-joodse incidenten”, zegt Alain Bloch. “Ook in Gent. Dat de mensen die de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog bagatelliseren nu in het parlement zetelen, zal daar niet vreemd aan zijn.”

Door Geert Neyt

LEES OOK “Onverschilligheid is onze grootste vijand”: Kristallnacht herdacht in Gent