Boekvoorstelling ‘Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Antwerpen’

Het boek “Ide Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz” van David Van Turnhout en Dirk Verhofstadt handelt over de Poolse Jood Ide Leib Kartuz, grootvader van David, die in 1929 naar Antwerpen kwam en er zich vestigde als kleermaker. In juli 1942 werd hij opgepakt en met konvooi V vanuit de Kazerne Dossin gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Zijn vrouw en twee kinderen werden er vergast. Kartuz overleefde het dankzij zijn vakmanschap als kleermaker. Hij overleefde ook een dodenmars naar Mauthausen en later naar Gunskirchen waar hij op 5 mei 1945 bevrijd werd. Zijn hele familie in Polen werd vergast in Treblinka. Het boek vertelt de geschiedenis van de Holocaust en bevat heel wat unieke getuigenissen en foto’s.

De auteurs vonden bij hun zoektocht nog een 87-jarig nichtje van Ide Leib Kartuz in Sarasota in Florida. Mimi Brodsky leefde tijdens de oorlog als ondergedoken kind bij een gezin in Ukkel. Bij haar vonden de auteurs de foto’s van de twee kinderen van Kartuz die in Auschwitz werden vergast. De foto’s worden op 28 november 2019 tijdens een officiële plechtigheid toegevoegd op de grote fotowand van de Belgische gedeporteerden in de Kazerne Dossin.

De voorstelling van het boek vindt plaats op donderdag 21 november 2019 om 20 uur in de zaal Athena van het Atheneum Antwerpen, Franklin Rooseveltplaats 11, 2060 Antwerpen (dichtbij Centraal Station).
De inleiding wordt gegeven door professor Bruno De Wever (UGent).
De inkom is gratis, maar inschrijven moet wel via verhofstadt.dirk@telenet.be.