In zijn column van 27 juli gaat Dimitri Verhulst los op Joden en de staat Israël. In ongeveer 380 woorden ontpopt hij zich als een notoire antisemiet. Let wel, niet omdat hij kritiek op de politiek van Israël heeft maar omdat hij Joden abjecte mensen vindt. In de eerste alinea heeft hij het over Joden als “Zijn uitverkorenen”, “Gods dotjes” die “hun privileges horen te hebben” en zoekt hij voor zijn Jodenhaat steun bij Serge Gainsbourg (zelf Joods) die ooit beweerde dat “Jood-zijn geen godsdienst is; er is geen enkele God die Zijn schepselen zo’n lelijke neus zou geven”.

En wat te denken van de kop boven de column? “Er is geen beloofde land. Er is gestolen land “. Ook nog slecht Nederlands!
Over diefstal gesproken! De gehele column van Verhulst zou zo uit Der Stürmer kunnen zijn overgenomen. Laat Verhulst nu niet aankomen met het schijnargument dat hij niets tegen Joden, maar wel tegen Israël heeft want dan zou hij zich zeker hebben onthouden van antisemitische kwalificaties. Het waren die kwalificaties en stereotypen die tot pogroms en ultiem de Holocaust hebben geleid. In zijn column bespreekt Verhulst een bij Comma Press uitgegeven boek met twaalf Palestijnse sciencefictionverhalen die zich alle afspelen in het jaar 2048. Dus een eeuw na de oprichting van de staat Israël. Dimitri Verhulst is euforisch over zijn arme Palestijnse literaire collega’s die onder zulke moeilijke omstandigheden hun parels aan de tekstverwerker toevertrouwen.

Ik vraag me af of dat ertoe heeft geleid dat Verhulst een deel van de internationale opbrengst van zijn in 2003 verschenen boek Problemski Hotel heeft geschonken aan zijn zo lijdende Palestijnse collega’s. Of neem ik aan dat hij de opbrengst van de Hebreeuwse editie bij wijze van solidariteit aan de slachtoffers van dat abjecte Joodse volk zou hebben geschonken. Aan Joden wil hij toch niet verdienen!
“Praten met uitverkorenen is lastig”, oordeelt Verhulst. Joden houden er immers een “calimero-houding” op na “om lekker zelf te blijven onderdrukken”. Ik behoor tot die uitverkorenen. Heb een Nederlands paspoort en woon al tientallen jaren in België. Naar mijn beste weten onderdruk ik niemand. Wel is me bekend dat Joden de eeuwen door in de diaspora werden onderdrukt door antisemieten die zich bedienden van de ook door Verhulst gebruikte stereotypen en racistische karikaturen. Laat hij niet ontkennen dat hij antisemiet is of mij verbieden dat te beweren. Wat ik ooit tijdens een t.v.- debat in Nederland tegen iemand zei, zeg ik nu tegen hem. Als iets kwekt als een eend, zwemt als een eend en vliegt als een eend mag men het een eend noemen!

Hans Knoop (76) is een in België woonachtige Nederlandse journalist en woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties

Bron:
FJO/Hans Knoop