Mehdi Nemmouche schuldig aan viervoudige terroristische moord in het Joods Museum, Bendrer is mededader – VRT Nieuws – Hanne Decré 7/3/2019

Mehdi Nemmouche is schuldig aan viervoudige terroristische moord in het Joods Museum, nu bijna vijf jaar geleden. Dat heeft de assisenjury op het proces over de aanslag beslist na een dagenlang beraad. Tweede beschuldigde Nacer Bendrer is mededader. Allebei riskeren ze levenslang.

Meer dan twee dagen. Zo lang heeft de beraadslaging van de jury op het proces over de aanslag op het Joods Museum geduurd. 56 schuldvragen moest ze beantwoorden. Onder massale persbelangstelling werd het arrest voorgelezen.
Het antwoord van de jury is overduidelijk: Ja, Mehdi Nemmouche is schuldig aan viervoudige terroristische moord op het Israëlische koppel Emanuel en Miriam Riva en op museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens. En ook wat het verboden wapenbezit betreft is er volgens de jury geen enkele twijfel. Nemmouche is volgens de jury dus schuldig over de hele lijn.

In haar arrest haalt de voorzitster de bewijzen tégen Nemmouche aan: de wapens die hij bij zich had bij zijn arrestatie, de kleren die heel hard leken op die van de dader, de opeisingsvideo’s op zijn computer … Het hele proces lang hadden de advocaten van Nemmouche het over een “complot”. Maar daarover zei de voorzitster duidelijk: “Dat slaat nergens op.”

Nemmouche had als bedoeling de Belgische bevolking, en in het bijzonder de Joodse gemeenschap, zwaar te intimideren – Voorzitster in arrest

“Hij had als bedoeling de Belgische bevolking, en in het bijzonder de Joodse gemeenschap, zwaar te intimideren”, sprak de voorzitster. Nemmouche zelf zit er onbewogen bij, hij kijkt recht voor zich uit.

Na de uitspraak reageerde de advocaat van Nemmouche, Sébastien Courtoy heel kort en rustig. “We hebben van in het begin gezegd dat het eerlijke juryleden waren. We zijn het grondig oneens met enkele zaken in het verdict. Het blijft een jury van eerlijke mensen.” Hoe Mehdi Nemmouche gereageerd heeft? “Nemmouche kan tegen een harde klap.”

Nemmouche kan tegen een harde klap -Sébastien Courtoy – advocaat Mehdi Nemmouche

Bendrer is mededader, dat is zwaarder dan het Openbaar Ministerie gevraagd had
En ook over de tweede beschuldigde, Nacer Bendrer, is er volgens de jury geen twijfel: hij is volgens de jury mededader aan de viervoudige moord met terroristisch karakter en aan verboden wapenbezit, ook in een terroristisch karakter. Dat is zwaarder dan het Openbaar Ministerie had gevraagd, die zag Bendrer als medeplichtige. Tijdens het voorlezen van het arrest kijkt Bendrer de hele tijd naar beneden, hij lijkt aangeslagen.

Bij Bendrer haalt de voorzitter aan dat hij Nemmouche al kende vóór de feiten. Ook het telefonieonderzoek, dat uitwees dat de twee veel met elkaar gebeld hebben, en het feit dat Bendrer naar Brussel gereisd is om Nemmouche te zien, spreken tegen hem. “Dat bewijst een zekere kennis van Bendrer over de plannen van Nemmouche”, zegt de voorzitter. “Geen enkel element linkt Mehdi Nemmouche aan een andere persoon die de wapens zou geleverd kunnen hebben. Bovendien komt Bendrer over als iemand die iets van wapens kent.” Verderop haalt ze nog harder uit. Ze spreekt van een “onontbeerlijke hulp”. “Zonder de levering van de wapens hadden de vier terroristische moorden niet kunnen plaatsvinden op de manier dat ze nu gebeurd zijn.”

Geen enkel element linkt Mehdi Nemmouche aan een andere persoon die de wapens zou geleverd kunnen hebben – Voorzitster in arrest

Welke straf de twee krijgen, zullen we pas maandag weten. Dan pleit het Openbaar Ministerie en de advocaten van de verdediging over de strafmaat. Daarna gaat de jury samen met het hof opnieuw in beraad. De twee riskeren levenslang.

Advocaten burgerlijke partijen: “Onze democratie heeft het gehaald van de haat van Nemmouche en Bendrer”
De advocaten van de burgerlijke partijen reageren tevreden op het arrest. “Vandaag kennen we de waarheid”, begint meester Vincent Lurquin. “De waarheid is dat Nemmouche vier mensen koelbloedig doodgeschoten heeft. De jury heeft een oordeel geveld, zonder vrees, zonder haat, met een perfecte kennis van het dossier. Onze democratie, onze waarden hebben het gehaald van de haat van Nemmouche en Bendrer. Dit arrest zal de geschiedenisboeken ingaan, het was het eerste proces van alle aanslagen die nog volgden.”

Dit arrest zal de geschiedenisboeken ingaan – Vincent Lurquin – advocaat

Marc Libert, die de familie van het vermoorde Israëlisch koppel verdedigt, zegt dat hij de dochters van het koppel op de hoogte bracht. “We hebben hen al een bericht gestuurd, ze zijn op de hoogte. Nu gaan we hen bellen. Het is het begin van het rouwproces, dat nu aanvangt. De eer en herinnering van hun ouders is hersteld. Ik denk dat ze heel tevreden zijn.”
Zelf was Libert wel wat verrast door het oordeel over Bendrer. “Het parket had uiteindelijk gevraagd om hem te veroordelen als medeplichtige, wat toch ook al heel zwaar is. En de jury heeft geoordeeld dat hij toch mededader was. We zaten voor Bendrer, hebben gezien dat hij in elkaar gezakt is. We hadden zelfs een beetje medelijden. Nemmouche op zijn beurt was emotieloos. Hij keek zelfs een beetje fier voor zich uit.” De advocaat verwacht strenge straffen.

De waarheid is naar boven gekomen. Justitie kan niet anders dan volgen – Broer slachtoffer

Ook de broer van Alexandre Strens, de 26-jarige man die doodgeschoten werd, reageert opgelucht. “De waarheid is naar boven gekomen. Justitie kan niet anders dan volgen. Maandag kennen we de straffen, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Wereldnieuws
Het nieuws dat Nemmouche en Bendrer schuldig zijn, gaat intussen de hele wereld rond. Op het proces zelf was er vandaag heel wat belangstelling, uiteraard van de Belgische pers, maar ook van de buitenlandse. De New York Times kopt: “Belgische jury veroordeelt man voor de aanslag op het Joods Museum.” BBC schrijft: “Moorden in Joods Museum: Nemmouche is schuldig”. The Guardian voegt toe: “Terreuraanslag Joods Museum: Fransman veroordeeld”. En ook in de Franse pers was er natuurlijk veel aandacht. Onder andere Le Monde berichtte over de procesdag.

 

Waar ging deze zaak ook alweer over?
Op 24 mei 2014 liep een man het Joods Museum in Brussel binnen. In koelen bloede vermoordde hij het Israëlische koppel Emanuel en Miriam Riva. Zij bezochten ons land voor hun 18e huwelijksverjaardag. Daarna liep de schutter het onthaal binnen en schoot ook museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens neer. Sabrier overleed ter plaatse, Strens vocht nog enkele dagen voor zijn leven, maar overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De camerabeelden die de hele aanslag filmden toonden hoe snel en koelbloedig de dader te werk ging: in amper 82 seconden doodde hij vier mensen.

Na de aanslag vluchtte de dader weg. Zes dagen later werd Mehdi Nemmouche in Marseille tijdens een toevallige routinecontrole op een bus van Eurolines gevat. Zowel tijdens het onderzoek, als tijdens het proces ontkende Nemmouche dat hij de schutter was.

Maar héél wat elementen spraken tegen hem. Zo had hij de moordwapens – een Kalashnikov en een revolver – bij zich, hij had dezelfde kleren bij zich als de schutter, de schoenafdruk die de dader achterliet op de deur van het Joods Museum kwam perfect overeen met de Calvin Kleinschoenen die Nemmouche droeg tijdens zijn arrestatie, op zijn computer werden opeisingsvideo’s gevonden etc.

Hij en zijn advocaten hielden het hele proces lang vol dat Nemmouche erin geluisd was. “Ik ben in de val gelokt”, waren de laatste woorden die Nemmouche tot de jury richtte. Maar dat heeft duidelijk geen indruk gemaakt op de jury, die hem schuldig achtte over de hele lijn.

Sofie Demeyer aan het gerechtsgebouw: “Geen verrassing dat Nemmouche schuldig bevonden wordt” video 

[VRT Nieuws]

Bron: