Dirigent Daniel Barenboim en andere muzikanten sturen hun Echo-Awards terug, uit protest tegen de bekroning van rappers Kollegah en Farid Bang. In hun teksten zitten controversiële zinnen over de Holocaust. Uit solidariteit met slachtoffers van antisemitisme is er vandaag de actie “Berlin trägt Kippa”, waarbij iedereen wordt opgeroepen om een joods keppeltje te dragen.

Midden april werden in Berlijn de Echo Awards uitgereikt, het Duitse equivalent van de Mia’s. Ook rappers Kollegah en Farid Bang kregen een onderscheiding, maar dat viel niet in goede aarde. In hun liedjes duikt controversiële taal op over de jodenvervolging. “Mijn lichaam zit strakker dan dat van een Auschwitz-gevangene” en “Doe maar weer een Holocaust, kom op met die Molotov”.

De Duitse muziekindustrie BVMI, die de Echo’s uitreikt, heeft zich geëxcuseerd. Maar het protest blijft uitdeinen. De Israëlisch-Argentijnse dirigent Daniel Barenboim, die het interculturele orkest “West-Eastern Divan Orchestra” leidt, geeft zijn Echo Award terug: “Commerciële belangen moeten de waardigheid en de menselijkheid niet overstemmen”, zei Barenboim. Ook de Franse klassieke violist Renaud Capuchon neemt afstand van de Echo-prijzen die hij kreeg; hij noemt de teksten van Kollegah en Farid Bang antisemitisch, racistisch en onwaardig. “Alle kunst, en ook de muziek, moet ten dienste staan van de verzoening tussen volkeren, van de dialoog tussen culturen en van respect voor iedereen”, volgens Capuchon.

Eerder al hadden enkele Duitse muzikanten hun prijs teruggezonden. De discussie loopt al weken in Duitsland; ook kanselier Merkel heeft er zich al over uitgelaten.

“Iedereen Keppeltjes”-dag

Antisemitisme ligt heel gevoelig in Duitsland, na de  jodenuitroeiing in Tweede Wereldoorlog. Recent waren er enkele geweldincidenten tegen joden. Twee jongens met een keppeltje werden afgetuigd door een jongen met een riem; vermoedelijk is de dader een Syrische vluchteling. De Centrale Joodse Raad geeft daarom het advies aan wie alleen over straat loopt om geen keppeltje te dragen.

Behalve vandaag. Uit solidariteit is er op woensdag de actie “Berlin trägt Kippa”, waarbij iedereen wordt opgeroepen om uit solidariteit een keppeltje op te zetten, niet alleen in Berlijn, maar ook in andere Duitse steden. Op sociale media posten veel mensen alvast het keppeltje waarmee ze vandaag de straat opgaan. De krant Tagesspiegel drukt een uitknipmodel af.

Gerelateerde artikles:

“Berlin trägt Kippa” : Solidarität mit Juden – wer kommt und was geplant ist
Nach dem Angriff auf einen jungen Israeli zeigen an diesem Mittwoch viele Menschen ihre Solidarität mit Juden unter dem Motto “Berlin trägt Kippa”. Fragen und Antworten zum Thema. CHRISTIAN BÖHME HANNES HEINE https://www.tagesspiegel.de/politik/berlin-traegt-kippa-solidaritaet-mit-juden-wer-kommt-und-was-geplant-ist/21210226.html 

“Solidarität und Häme nach antisemitischer Attacke in Berlin”
Der 19-Jährige, der den jungen Israeli Adam Armush in Berlin angegriffen haben soll, ist ein syrischer Geflüchteter. Manche Muslime bejubeln die Tat. Die Politik diskutiert über einen Antisemitismusbeauftragten. FATINA KEILANI MUHAMAD ABDI FRANK BACHNER SABINE BEIKLER  https://www.tagesspiegel.de/berlin/berlin-prenzlauer-berg-solidaritaet-und-haeme-nach-antisemitischer-attacke-in-berlin/21194718.html