Een buste van Hitler, messen met swastika’s en zelfs een medisch instrument om schedels mee te meten. Het zijn maar enkele van de objecten die zijn aangetroffen in een verborgen kamer in het huis in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
De “nazi-schat”, bestaande uit een 75-tal voorwerpen, moet de grootste zijn die ooit in Argentinië is gevonden. Speurders vonden hem in een verborgen kamer in een huis Beccar, een wijk in het noorden van de stad.

Dat de voorwerpen authentiek zijn, lijdt geen twijfel. Sommige zijn vergezeld van foto’s.

Zo is er een negatief gevonden waarop te zien is hoe Adolf Hitler door een vergrootglas kijkt. Datzelfde vergrootglas, bewaard in een elegante box, maakt deel uit van de verzameling. “De foto’s dienden om de objecten te commercialiseren”, zegt de Argentijnse minister Patricia Bullrich. “Om te kunnen tonen dat ze ooit door de Führer gebruikt zijn.”

“Dit is een deel van de Argentijnse geschiedenis, en we moeten dit openbaar maken”, voegt ze eraan toe. Dat Argentinië na de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor nazi’s was, is algemeen bekend. …


“Deuren stonden open voor topfiguren van naziregime”

“Deze verzameling vormt een onweerlegbaar bewijs dat de deuren in Argentinië na de oorlog openstonden voor topfiguren van het nazi-regime”, reageert Ariel Cohen Sabban, voorzitter van de vereniging van Argentijnse joden. Dat de verzameling in Beccar behoorde aan hooggeplaatste nazi’s, lijkt buiten kijf te staan.

De politie kwam de verzameling op het spoor toen in een galerie in Buenos Aires voorwerpen werden aangeboden van een verdachte herkomst. Speurders van de internationale politiedienst Interpol volgden de verzamelaar en kwamen zo uit bij het huis in Beccar. De collectie zat verstopt in een kamer waarvan de ingang aan het oog was onttrokken door een boekenkast.

De identiteit van de handelaar is niet vrijgegeven. De objecten zullen nader worden onderzocht en daarna tentoongesteld in het Holocaust Museum in Buenos Aires.

http://deredactie.be/permalink/1.3006186

Lees ook:

“Hitler bust and swastikas found among Argentina’s biggest hidden stash of Nazi memorabilia”

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/20/hitler-bust-swastikas-found-among-argentinas-biggest-hidden/De Redactie / The Telegraph