“De langste nacht voor de Joodse Raad”
Bekijk of herbekijk om middernacht 0u00 op Ned2 deze 50min lange documentaire van Hans Knoop voor 2Doc.

Hij werd in 2015 voor het eerst vertoond en is op veelvuldig verzoek zowel zondagmiddag j.l. herhaald en nu voor de tweede keer op woensdag middernacht.

De docu geeft een diepgaand inzicht in de onmogelijke positie waarin de leiding van de Joodsche Raad van Amsterdam terecht was gekomen en uiteindelijke medeplichtig werd aan de deportatie van 106.000 joden. Na Polen het hoogste percentage in Europa. …


“De langste nacht voor de Joodse Raad, het einde van een illusie”

Hans Knoop werd vooral bekend door zijn rol in ‘De zaak Menten’ uit 1977.
Op vasthoudende en spectaculaire wijze ontmaskerde hij de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten die vervolgens gearresteerd en berecht werd. Inmiddels een zeventiger is Knoop nog altijd een even gedreven journalist. In deze documentaire waarin de persoonlijke ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad het startpunt vormt, staat deze door de nazi’s ingestelde instantie en de rol van de beide voorzitters, Asscher en Cohen, centraal. 
Ook 70 jaar na de bevrijding een nog altijd zeer delicaat onderwerp. Over de Joodse Raad en zijn voorzitters schreef Knoop al in 1983 een boek dat tot felle reacties leidde. 
In deze documentaire ontmoet hij onder andere Rob Oudkerk, kleinzoon van voorzitter David Cohen. Even gedreven als voorheen, maar rijper en milder, laat Knoop zien hoe Asscher en Cohen voor een volstrekt onmogelijke taak stonden.

http://www.tvgids.tv/tv/de-langste-nacht-voor-de-joodse-raad/18126795

Gerelateerde artikels:

https://www.fjo.be/nieuws/980/TV-Documentaire-De-langste-nacht-voor-de-Joodse-Raad-Ned2-NPO

https://www.fjo.be/nieuws/1212/MAX-De-Zaak-Menten-wint-BANFF-Rockie-Award-UPDATENPO2 / Hans Knoop / 2Doc