gevandaliseerde graven in Philadelphia [AP]In Missouri is de grote, 125 jaar oude, Cheset Shel Emeth begraafplaats in University City slachtoffer geworden van een brutale aanval. Meer dan honderd grafstenen werden omgeschopt en zwaar beschadigd. Het gaat met name om graven van voor 1960, dus veelal van overlevenden van de holocaust. Volgens de politie wijst alles erop dat het gaat om een georganiseerde actie, dit kan volgens hen nooit het werk van een enkel individu zijn. Op dit moment worden camerabeelden bestudeerd.

Geëmotioneerde families zijn toegestroomd om te kijken of er graven zijn geschonden van hun dierbaren. De directrice van de begraafplaats, Anita Feigenbaum, heeft al een plan voor het herstel gemaakt. Gelukkig is er sprake van hartverwarmende solidariteit uit diverse hoeken: de lokale islamitische gemeenschap gaf aan graag te willen helpen bij het herstel. De christelijke kerken houden collectes om bij te dragen aan de financiële gevolgen. …


De politie sluit niet uit dat er een samenhang is met de recente golf aan bommeldingen die de Joodse gemeenschap in de VS heeft getroffen. Gisteren werden er voor de vierde keer in vijf weken diverse joodse instellingen gebeld en bedreigd, dit keer in Whitefish Bay, Wisconsin; St. Paul, Minnesota; Houston, Texas; Buffalo, New York; Albuquerque, New Mexico; en Birmingham, Alabama. Een aantal panden werd ontruimd. Paul Goldenberg, van de landelijke organisatie die Joodse objecten beveiligd zegt dat de instellingen en zijn eigen organisatie prima het hoofd kunnen bieden aan dit soort dreigingen.

Video “CNN: Crushed Jewish cemetery, JCC receives bomb threats

“Jewish cemetery vandalized in Philadelphia” – More than 100 headstones were knocked over a week after a similar case occurred in St. Louis

More than 100 headstones have been vandalized at a Jewish cemetery in Philadelphia, damage discovered less than a week after similar vandalism in Missouri, authorities said.
 
The damage comes less than a week after a Jewish cemetery in suburban St. Louis reported more than 150 headstones vandalized, with many of them tipped over. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4928042,00.html 
 
“Pence visits desecrated Jewish cemetery after anti-Semitic attacks” (incl. video)
Vice President Mike Pence on Wednesday strongly condemned a recent spate of anti-Semitism before visiting a vandalized cemetery outside of St. Louis.

Alongside Missouri Gov. Eric Greitens, Pence stopped by Chesed Shel Emeth cemetery in University City — where a vandal or vandals toppled and damaged more than 100 headstones in the past week. http://edition.cnn.com/2017/02/22/politics/mike-pence-anti-semitism-cemetery/

http://www.cidi.nl/vandalen-slopen-joodse-begraafplaats/CIDI, Fox, JTA, Twitter, YouTube, Time, Ynet, Chesed Shel Emeth – foto: gevandaliseerde graven in Philadelphia [AP]