Na 75 jaar aan de schandpaal

Fritz Taddiken (pictured, left) was promoted to Unterscharführer (Junior Squad Leader) in the SS in 1944. Four years later he was convicted of war crimes by a court in Krakow. Stormtrooper Walter Salawey (centre) was dealt with by the same court. Horst Panitzsch (right) was a former member of the Hitler Youth, who transferred to the SS from the Wehrmacht in 1944 In Auschwitz-Birkenau werkten duizenden mensen in verschillende functies in dienst van de naziterreur. Van 8500 – 10000 van hen zijn nu de namen, deels ook met foto, gepubliceerd door het Pools Instituut van Nationale Herdenking (IPN).

Deze “naming and shaming” is volgens IPN-voorzitter Jaroslaw Szarek nog maar het begin, het is de bedoeling dat er van 25000 mensen, allen werkzaam geweest in de diverse concentratiekampen, gegevens online komen: “We tonen de bezetting en laten zien wie die SS-mannen waren.”

Interessant detail: van de oorlogsmisdadigers die nu te vinden zijn leven er er nog zo’n 200.

Onderzoeker Aleksander Lasik van de universiteit van Bydgoszcz (Bromberg) is dertig jaar bezig geweest om de lijst zo compleet mogelijk te maken met gedetailleerde achtergrondgegevens als opleiding, beroep, lidmaatschap van de NSDAP en informatie over hun eventuele gerechtelijke straf. Hij putte uit bronnen in Polen, de BRD, de VS, Oostenrijk en zelfs Rusland, waar doorgaans de archieven niet toegankelijk zijn….
Volgens hem is hij 3 decennia bezig geweest om recht te zetten waar het gerechtelijk systeem faalde: naar schatting werd slechts 12% van de 25000 namelijk daadwerkelijk veroordeeld na de oorlog. Dankzij deze historicus worden ze nu alsnog geportretteerd als wat ze zijn: daders.
Nazi-jager Efraim Zuroff vind het een belangrijke prestatie: “Dit is rechtvaardig en kan juridische gevolgen hebben als blijkt dat er namen bij zitten die nooit bekend waren.”

De lijst is in drie talen in te zien op deze site (Pamiec.) Bronnen: Trouw, AD, stripes, Pamiec, HNL (afbeelding). http://www.cidi.nl/na-75-jaar-aan-de-schandpaal/

 

“Faces Nazi guards killed million Jews online” – The Daily Mail

Hitler’s monsters: Faces of Nazi guards who helped oversee the death of more than a million Jews at Auschwitz revealed as Poland publishes details of 10,000 of Adolf’s men

  • Poland’s Institute of National Remembrance has published details of 9,686 guards who worked at Auschwitz
  • Nearly all of them are German and the INR is seeking to dispel claims that Auschwitz was staffed by Poles
  • Auschwitz-Birkenau held Polish prisoners from 1940 but 1.1 million Jews died there between 1942 and 1945

The names of almost 10,000 Nazi SS commanders and guards who helped in the extermination of more than a million Jews at Auschwitz have been posted online for the first time.

The huge searchable database, which includes hundreds of photographs, has been uploaded by Poland’s Institute of National Remembrance (INR) in an attempt to dispel false claims that many of the guards were Polish.
The list of 9,686 names are predominantly German and their pre-war occupations are listed as farmers, butchers, teachers, cobblers and all manner of jobs.

Hitler’s forces invaded Poland in 1939 and the following year he ordered the construction of Auschwitz-Birkenau in the Polish countryside.

It was originally used to house Polish political prisoners but was later handed over to the infamous SS and between 1942 and 1945 around 1.1 million Jews died there, either in the gas chambers or through starvation or beatings.
INR chief Jaroslaw Szarek told the BBC the online archive was ‘a tool to fight lies’ and he added: ‘We’re not expressing an opinion, we’re presenting the cold, hard facts.’

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4177300/Faces-Nazi-guards-killed-million-Jews-online.html#ixzz4XcpolfYtThe Daily Mail / CIDI – foto: (v.l.n.r.) Fritz Taddiken, Stormtrooper Walter Salawey en Horst Panitzsch

2017-02-03T00:00:00+00:00 Vrijdag, 3 Februari 2017|"Anti"-antisemitisme, Aangeraden, Algemeen, Buitenland, EU, Geschiedenis, Internationaal, Jodenhaat, Shoa, Wereld|