Voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani“Europees Parlement herdenkt slachtoffers Holocaust” – 25-01-2017 – EUR. PARL.

Vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschappen in Europa, EP-leden en anderen kwamen vandaag in het EP bijeen ter gelegenheid van de Internationale dag voor de herdenking van de Holocaust. Ongeveer 6 miljoen Joden kwamen om in de genocide gepleegd door nazi-Duitsland. EP-Voorzitter Tajani noemde de Holocaust “de ergste tragedie in de Europese geschiedenis,” en zei verder: “Herinneren is niet alleen om te herdenken. Het is een cruciaal proces om te voorkomen dat dezelfde fouten worden herhaald.”

Tajani toonde zich bezorgd over het voortbestaan van haatmisdaden tegen Joden en van de krimpende Joodse bevolking in Europa.
Hij onderstreepte het belang van “het herinneren van de vreselijke fouten uit het verleden om er bij stil te staan dat Europa altijd van de geschiedenis heeft geleerd voor een toekomst gebaseerd op vrijheid, democratie en respect voor de menselijke waardigheid”. …


De voorzitter van het Joods Europees Congres, Dr Moshe Kantor, zei: “Wij, de Europese Joden, willen in Europa blijven en loyaal zijn zoals wij dat altijd zijn geweest. We rekenen op Europa om loyaal aan ons te blijven, loyaal aan het idee dat de Joden hier in Europa een toekomst hebben.”

De UNESCO-ambassadeur voor onderwijs over de Holocaust, Beate Klarsfeld, die de misdaden van levende nazi-daders onderzocht en hielp hen voor het gerecht te brengen, was ook aanwezig. Zij sprak over de transformatie van Duitsland in de jaren na de Holocaust “in een nieuwe natie, een nieuw land, een nieuwe ziel”. Ze waarschuwde voor oplaaiend racisme en vreemdelingenhaat in de reacties op de vluchtelingencrisis. “Ieder van ons moet waakzaam zijn en zich verbinden tot maatschappelijk engagement”, drong zij aan.

Onder de gasten waren ook de voormalige Britse premier Tony Blair, die de Europese Raad voor tolerantie en verzoening voorzit, en de Russische regisseur Andrei Konchalovsky, die met een medaille werd bekroond voor zijn filmwerk tegen extremisme en intolerantie.

De Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust is op 27 januari omdat op die dag in 1945 de Sovjettroepen het vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden.

REF. : 20170123STO59558 – http://www.europarl.europa.eu/news/nl/news-room/20170123STO59558/europees-parlement-herdenkt-slachtoffers-holocaust

Gerelateerde artikels: 

“Tajani expressed concerns over Europe’s shrinking Jewish population and the persistence of crimes against Jews.” 
http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20170123STO59558/drawing-lessons-from-history-parliament-commemorates-holocaust-victimsEuropees Parlement – foto: Voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani [Eur. Parl.]