Paus Franciscus en de argentijnse rabbijn SkorkaKatholieken moeten joden als hun broeders zien en hen niet proberen te bekeren. Dat zegt het Vaticaan in een nieuw document dat moet gezien worden als “een stimulans voor de toekomst”, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.
“We moeten joden niet zien als mensen met een andere religie , maar als onze broeders. We moeten hen niet proberen te bekeren want we hebben een unieke relatie.” Dat zegt het Vaticaan in een document dat vandaag werd voorgesteld en de naam “De giften en de roeping van God zijn onherroepelijk” draagt.

Het document werd opgesteld door de Vaticaanse commissie voor religieuze relaties met joden, die zich boog over onopgeloste theologische kwesties. Het document bouwt verder op de “Nostra aetate”, een document dat vijftig jaar geleden de houding van de Katholieke Kerk tegenover het jodendom formuleerde. Toch moet het nieuwe document niet gezien worden als een doctrine maar eerder als een stimulans voor de toekomst, zegt het Vaticaan.

Krachten bundelen
“We moeten ons eigen geloof op een nederige wijze belijden wanneer we in de aanwezigheid van joden zijn en erkennen dat ook zij dragers zijn van het woord van God”, zo klinkt het in het document. …


Verder benadrukt het Vaticaan het belang om samen de krachten te bundelen in de veroordeling van het antisemitisme. “Want de geschiedenis leert ons waartoe zelfs de kleinste vormen van antisemitisme kunnen leiden: de menselijke tragedie van de Holocaust, waarbij twee derde van de Europese joden omkwam.”

Opvallend is dat nergens in het document verwezen wordt naar de middeleeuwse praktijken van de Katholieke Kerk, toen de kerk joden dwong om zich tot het christendom te bekeren.

http://deredactie.be/permalink/1.2520762

Lees ook: “Unprecedented Vatican Declaration: Jewish People Part of God’s Salvation” http://www.algemeiner.com/2015/12/10/unprecedented-vatican-declaration-jewish-people-part-of-gods-salvation/

Uit De Volkskrant: “Vaticaan: katholieken moeten joden niet meer bekeren”

Symbolisch document
De verklaring van het Vaticaan geldt vooral als symbool van het einde van de anti-joodse houding die de kerk zich traditioneel heeft aangemeten. Het is geen officiële wijziging van de doctrine, maar markeert de koerswijziging die vijftig jaar geleden door het Vaticaan werd ingezet. Destijds verwierp de kerk de stelling dat het joodse volk schuldig was aan de dood van Christus, veroordeelde ze antisemitisme en benadrukte de historische en religieuze erfenis die beide religies delen.

Sinds Paus Franciscus de hoogste autoriteit binnen de muren van het Vaticaan is, zijn de relaties tussen katholieken en joden verder verbeterd. Samen met een Argentijnse rabbi, waarmee hij goed bevriend is, publiceerde de paus een boek waarin ze ethische, morele en geloofszaken bespraken. Paus Franciscus geldt sowieso als een progressieve leider; eerder verzachtte hij al de van oudsher weinig tolerante houding van de kerk ten opzichte van homoseksuelen en echtscheidingen. http://www.volkskrant.nl/buitenland/vaticaan-katholieken-moeten-joden-niet-meer-bekeren~a4205422/

Gerelateerde artikels:

International Council of Christians and Jews – Nadine Iarchy (FJO) ontvangen door Paus Franciscus https://fjo.be//nieuws/1053/International-Council-of-Christians-and-Jews-Nadine-Iarchy-FJO-ontvangen-door-Paus-Franciscus

Paus Franciscus: “Christendom en antisemitisme zijn onverenigbaar” https://fjo.be//nieuws/561/Paus-Franciscus-Christendom-en-antisemitisme-zijn-onverenigbaarDe Redactie / Algemeiner / De Volkskrant – foto: Paus Franciscus en de argentijnse rabbijn Skorka in het Vaticaan (2013)