Vrijdag had het Forum de eer Z.E. de Ambassadeur van Hongarije, Zoltàn Nagy, te mogen ontvangen om kennis te maken met de enkele vertegenwoordigers van het Forum der Joodse Organisaties.

De ambassadeur vertelde ons dat Hongarije de derde grootste joodse gemeenschap in Europa telt (na Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) met zo’n 100.000 joodse burgers.

Jaarlijks wordt er een volledige week een joods festival georganiseerd in Hongarije dat talrijke bezoekers trekt van overal ter wereld. De ambassadeur kon ons verzekeren dat, hoewel er sommige individuele ad hoc antisemitische incidenten zijn, het antisemitisme in terugval is in Hongarije en dat indien er wel antisemitische daden gepleegd worden ze gelukkig niet fataal zijn. Door het aanpassen van de wetgeving worden de daders effectief ook streng aangepakt (zie Overview).
De Hongaarse regering besteedt de laatste jaren ook een aanzienlijk budget (4M €) aan het renoveren van synagogen en van de talrijke kleine joodse begraafplaatsen.

De ambassadeur bevestigde zijn aanwezigheid aan de volgende Holocaust herdenking aan het monument op de Belgiëlei, waar hij reeds dit jaar op 6 mei aanwezig was.
Het Forum en de Ambassadeur spraken beiden de wens uit voor verdere samenwerking in de toekomst tussen de joodse gemeenschap van Antwerpen en de Ambassade van Hongarije. …

Wij bedanken Z.E. de ambassadeur voor het aangename onderhoud en zijn bezoek aan onze organisatie.

Overview of Anti-Semitic criminal cases and legal proceedings in Hungary

Foto’s  – klik op de foto om te vergroten – {Gallery dir=’Bezoek-Ambassadeur-Hongarije-Antwerpen-4dec2015′}