M.M. DieudonnéDe Franse controversiële komiek Dieudonné is voor de correctionele rechtbank van Luik bij verstek veroordeeld tot twee maanden cel en een boete van 9.000 euro onder andere voor antisemitisme.

Dieudonné Mbala Mbala moest voor de rechter verschijnen voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in Herstal op 14 maart 2012. Zo’n 1.100 mensen woonrden het optreden bij. Ook de lokale politie was aanwezig ene maakte geluids- en beeldopnames.

De komiek werd veroordeeld bij verstek. De rechtbank legde Dieudonné naast de celstraf en de boete nog een bijkomende sanctie op. Zo moet hij op eigen kosten het integrale vonnis tegen hem laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir. …


Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak. ‘De wet hecht het grootste belang aan de vrijheid van meningsuiting. Humor is niet alleen van wezenlijk belang in het leven van elk van ons, en in elke samenleving, het is ook een recht. Maar humor is geen geldig argument om haatboodschappen aan het adres van de Joodse gemeenschap – of eender welke andere gemeenschap – te rechtvaardigen’, klonk het eerder.

Al vaker veroordeeld

Het is niet de eerste keer dat de humorist veroordeeld werd voor omstreden uitspraken. In maart 2015 werd hij eerder al veroordeeld door het Franse gerecht tot 2 maanden cel met uitstel voor het vergoelijken van terroristische acties.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151125_01988609 De Standaard / Belga – foto: M.M. Dieudonné