vlnr: Serge Rozen (CCOJB), Regine Sluszny-Suchowolski (FJO) en Eli Ringer (SJB)Mechelen – Zondag 6 september 2015 – De Jaarlijkse Bedevaart aan de Dossinkazerne stond dit jaar ook onder het teken van de 75ste Verjaardag van de Deportatie van de Joden van België naar Frankrijk.

De plechtigheid werd, zoals ieder jaar geopend, met het blazen van de Sjofar, prachtig uitgevoerd door Rabbijn Samuel Pinson.

Er werd hulde gebracht aan zowel de Joodse als aan de Zigeuner slachtoffers door het aansteken van de kaarsen en een zee van bloemen, neergelegd door prominenten en afgevaardigden van verschillende organisaties: O.a. onze ondervoorzitster, samen met de voorzitter van het CCOJB en de voorzitter van de Stichting van het Jodendom van België brachten hulde met een bloemenkrans (zie foto).

Professor Herman Van Goethem, conservator van het museum, wist ons te boeien met zijn nieuwe bevindingen over de weggevoerde Joden uit België naar de kampen in Frankrijk. Niet minder dan 6.000 Joden moeten m.n. toegevoegd worden aan de 25.000 die uit Dossin naar Auschwitz werden weggevoerd.  …

Deze gedeporteerden die naar de Franse kampen verscheept werden, werden met de tijd vergeten! Dankzij het team van Kazerne Dossin zijn er 4.177 foto’s van die Joodse weggevoerden teruggevonden. Het boek wordt volgende week voorgesteld aan het publiek.

De getuigenis van oud-gedeporteerde, de heer Herman Nejman, liet niemand ongeroerd.
Deze getuigenis werd voorafgegaan door een toespraak van twee jongeren namens de Joodse jeugdbewegingen van België: ”We kunnen ons verdriet nauwelijks verwoorden,” verklaarden Jérémy Skowronek en Noa Kawa, “bij de gedachte aan wie deze hel hebben beleefd, elke dag om hoop hebben geschreeuwd om ten slotte vernederd, vergast, verbrand te worden. Dat verdriet mengt zich met onbegrip: hoe kunnen mensen zoiets aan andere mensen aandoen, families zomaar vernietigen? Maar wij, jongeren boordevol levenskracht, vormen de uiteindelijke overwinning van onze voorouders”.

Tot slot werden zowel de Brabançonne, als Hatikva en het Joodse Partisanenlied gezongen door het kinderkoor van Beth-Aviv.

Toespraak Prof Dr H. Van Goethem

Toespraak CG C. De BolleOp de foto: (vlnr) Serge Rozen (CCOJB), Regine Sluszny-Suchowolski (FJO) en Eli Ringer (SJB) leggen een krans neer ter nagedachtenis van de weggevoerden van België