Zvika Klein in Parijs [screenshot]Zvika Klein, een journalist voor de Israelische nieuwssite NRG, trok bij wijze van experiment met een videocamera door de straten van Parijs. Het resultaat was ontluisterend: de man kreeg meermaals zware beledigingen naar zijn hoofd geslingerd. Op een bepaald moment moest de man zelfs wegvluchten uit een moslimbuurt.

Het idee voor de reportage ontstond een maand na de dodelijke aanslag op een joodse supermarkt in Parijs waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Zvika Klein wou daarom wel weten eens hoe dat aanvoelde, leven als een jood in Parijs.

Tien uur lang trok Klein met een keppel op zijn hoofd doorheen de straten van de Franse hoofdstad. Met een bodyguard weliswaar. Want in de nasleep van de terroristische aanslagen kon hij zich maar beter goed laten beschermen. Een collega registreerde het filmpje met een cameraatje aan zijn rugzak.

Vermoord
Klein begon zijn tocht in de toeristische buurt, rond de Eiffeltoren en de Champs-Elyséés, waar alles relatief kalm bleef. Maar van zodra hij een moslimbuurt naderde, begon de sfeer grimmiger te worden. Buurtbewoners begonnen hem te beledigen en vroegen zich af waarom hij er aan het wandelen was. ‘Wat doet die man hier? Weet hij dan niet dat hij vermoord zal worden?’, vroeg een kindje zelfs aan zijn moeder. ‘Ik was oprecht bang. Mijn hartslag ging stevig de hoogte in’, vertelt de reporter daarover. …


Spuwen
Toen Klein langs een markt wandelde, kreeg hij zelfs verwijten naar zijn hoofd geslingerd. ‘Die man moest zich schamen! Wat loopt die hier eigenlijk te doen, met zijn keppel?’ Een aantal straten verder werd hij opgewacht door twee zware jongens, die op hem begonnen te spuwen. ‘Ze maakten ons duidelijk dat we hier niet thuishoorden, en dat we het maar beter op een lopen konden zetten.’ Volgens de bodyguard van Klein kwam die waarschuwing geen seconde te laat. ‘Als we hier langer waren gebleven, zouden we zwaar in de problemen geraakt zijn.’De Standaard / NRG – foto: Zvika Klein in Parijs [screenshot]