Timmermans: “Terreurdreiging eerste aandachtspunt”

Europees Commissaris Frans Timmermans pleit voor meer samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van Europese lidstaten. “Er is nog te weinig vertrouwen: veiligheidsdiensten zijn heel erg voorzichtig met het delen van informatie omdat ze vrezen dat die in de verkeerde handen kan terechtkomen.” Dat zei de Nederlandse politicus in “De ochtend” op Radio 1.
Timmermans stelt vast dat “terreurdreiging voor 500 miljoen Europeanen misschien wel aandachtspunt nummer 1 is.” “En ik vind dat de Europese Unie daar ook snel op moet reageren”, zei hij in een gesprek naar aanleiding van de recente aanslagen. “Wij worden bedreigd van buiten, door de instabiliteit in de wijde regio om ons heen, maar ook vanbinnen, door het terrorisme en we moeten ook die dreiging het hoofd bieden omdat dat de eerste zorg is van onze burgers.”

Primaire taak

“Waar de mensen in de eerste plaats behoefte aan hebben, is een gevoel van veiligheid. …


 Het is de primaire taak van iedere overheid om de veiligheid van de burgers te garanderen.” Daarom pleit Timmermans voor meer informatie-uitwisseling, “om ervoor te zorgen dat mensen die hier misschien geboren zijn maar terugkomen uit Syrië of Libië en een bedreiging vormen voor onze samenleving eerder kunnen identificeren en als bedreiging voor onze samenleving kunnen uitsluiten. Ik zie dat landen op dit vlak nauwer willen samenwerken en als Europese Commissie zullen we hen daarin ondersteunen.”

Grootste struikelblok is volgens Timmermans een groot wantrouwen tussen de veiligheidsdiensten van de verschillende lidstaten. “Ze zijn heel erg voorzichtig met het delen van informatie omdat ze vrezen dat die in de verkeerde handen kan terechtkomen.” Timmermans wil daarom “systemen ontwikkelen waarin veiligheidsdiensten meer zekerheid hebben dat informatie niet kan weglekken”.

Daarnaast pleit Timmermans ook voor een beter bewaking van de Europese buitengrenzen. In het sluiten van de binnengrenzen ziet hij geen heil. “Dat zou een paniekreactie zijn die de veiligheid op geen enkele manier dient.”

Geen Europa zonder Joden

Ten slotte betreurt Timmermans de oproep van de Israëlische president Netanyahu om Joden naar Israël te laten emigreren, als gevolg van terreurdreiging. “Er is geen Europa zonder een Joodse gemeenschap in Europa. Joden moeten zich in Europa op hun plek voelen.”

“Als Joden naar Israël willen gaan, is dat hun goed recht, maar ik zou het een tragische en historische misser vinden als Joden uit angst voor hun toekomst Europa zouden verlaten. Het is een heilige opdracht voor alle Europese landen dat àlle gemeenschappen zich veilig voelen in ons Europa”, besloot Timmermans.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2241369De Redactie – foto: Europees Commissaris Frans Timmermans