EU in beroep tegen schrappen Hamas van terreurlijst

Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EUDe Europese Unie tekent beroep aan tegen de beslissing van het Hof van Justitie om het Palestijnse Hamas te schrappen van de lijst met terreurorganisaties. Dat heeft Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, maandag aangekondigd. Door in beroep te gaan wordt de beslissing van het Hof opgeschort.

Hamas prijkte al sinds 2001 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Op 17 december 2014 besliste het Gerecht van Eerste Aanleg van het EU-Hof dat de opname van Hamas niet gerechtvaardigd was. De EU-lidstaten baseerden zich voor hun beslissing op ‘feitelijke toerekeningen in de pers en op internet’ en niet op ‘onderzochte en door relevante autoriteiten bevestigde daden’

Federica Mogherini, die maandag met de Europese buitenlandministers vergadert in Brussel, wijst erop dat het Gerecht alleen procedurele gronden aanhaalt voor zijn beslissing en ‘geen oordeel velt over het eigenlijke bestempelen van Hamas als terroristische organisatie’. Door de zaak voor te leggen aan het Hof van Justitie – als beroepsinstantie na de uitspraak van het Gerecht – worden de gevolgen van de beslissing opgeschort. Zo blijven de tegoeden van Hamas op Europese bodem voorlopig geblokkeerd.

Intussen bekijkt Europa ook hoe ze gelijkaardige beslissingen van het Hof of het Gerecht in de toekomst kan vermijden. ‘Het bestrijden van terrorisme blijft een prioriteit voor de Europese Unie’, zegt Mogherini. ‘In die zin is de EU vastberaden de financiering van terrorisme te stuiten.’


De aanpak van terrorisme staat maandag op de agenda van de ministers van Buitenlandse Zaken, maar meer dan een oriëntatiedebat wordt daar niet verwacht. http://www.standaard.be/cnt/dmf20150119_01481479

Lees ook:

“EU to appeal ruling that Hamas should be off terror list” 

Reuters) – The European Union said on Monday it would appeal against an EU court ruling that the Palestinian Islamist group Hamas should be removed from the bloc’s terrorist list.

The move was criticised by Hamas but welcomed by Israel, which had condemned last month’s decision by the bloc’s second-highest tribunal that the executive had failed to make its case for blacklisting the movement that controls the Gaza Strip.

EU foreign policy chief Federica Mogherini noted in a statement that the General Court made its ruling on procedural grounds. As a result of the appeal, Hamas will remain on the EU’s terrorism list and its assets will remain frozen pending a judgement by the Court of Justice, the highest legal authority. http://uk.reuters.com/article/2015/01/19/uk-eu-hamas-courts-idUKKBN0KS0NK20150119

Appel de l’UE sur le retrait du Hamas de la liste terroriste européenne” – i24news

Cette décision a été qualifiée d'”acte immoral qui reflète la partialité de l’UE” par le Hamas

http://www.i24news.tv/fr/actu/international/europe/58230-150119-appel-de-l-ue-sur-le-retrait-du-hamas-de-la-liste-terroriste-europeenne

UPDATE: 
EU keeps Hamas on terror list despite court ruling
Gaza group will remain on EU blacklist during council’s appeal process, as Hamas calls decision ‘unjust and wrong’.
AFP – Published: 03.27.15 

The European Union kept Hamas on its terrorism blacklist Friday despite a controversial court decision ordering Brussels to remove the Palestinian Islamist group from the register.

Brussels has lodged an appeal against a December ruling by the bloc’s second highest court that Hamas should be delisted for the first time since 2001.

“Hamas stays on list during Council’s appeal to December judgement,” Susanne Kiefer, a spokeswoman for the European Council said on Twitter.

The appeal process is expected to take around a year and a half. … http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4641700,00.htmlDe Standaard / Reuters/ i24news – foto: Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands en defensiebeleid van de EU

2015-01-20T00:00:00+00:00 Dinsdag, 20 Januari 2015|Aangeraden, Algemeen, EU, Internationaal, Politiek, Terrorisme|