Nieuwe politiebeelden bewijzen dat Mehdi Nemmouche geen ‘lone wolf’ is

screenshot medeplichtige M. Nemmouche [DS]Mehdi Nemmouche (29) kreeg hulp bij de aanslag op het joods museum. Het ziet er zelfs meer en meer uit dat hij minstens twee medeplichtigen had. Nieuwe politiebeelden tonen één van die medeplichtigen.
Net als de recent verijdelde aanslagen op politiekantoren en politiemensen, blijkt de aanslag op het joods museum van 24 mei steeds meer het werk te zijn van een groep.

De federale politie heeft nu de beelden verspreid van een man die in het gezelschap van Mehdi Nemmouche te zien is op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag.

De beelden werden gemaakt op de Koning Albert II laan, vlakbij het Noordstation in Brussel. Op het moment dat Nemmouche een ticket ging kopen voor de bus naar Marseille. Een dag later stapte hij ook effectief op de bus naar Marseille. Bij zijn aankomst daar werd hij opgepakt bij een controle door de douane. Ondertussen werd Nemmouche uitgeleverd en zit hij in Brugge in de cel.

De politie doorploegde na de aanslag alle camerabeelden van de stad waarom Nemmouche zou kunnen te zien zijn. Daarbij vonden ze de beelden die nu opdoken. De bewuste beelden zijn al maanden in het bezit van het gerecht. Maar men slaagde er niet in de man naast Nemmouche te identificeren. Daarom werd nu een opsporingsbericht verspreid. …


Safe house

Mehdi Nemmouche landde op 18 maart 2014 , op zijn terugweg van Syrië, op het vliegveld in Frankfurt. Eind maart huurde hij een bemeubelde kamer in Sint-Jans-Molenbeek, op een steenworp van het politiecommissariaat. Dat onthulde De Standaard (DS 25 juli). Daar verbleef hij meer dan anderhalve maand. Allicht moest de kamer dienen als safe-house, zoals het appartement in Verviers ook dienst deed als safe-house.

Een paar dagen voor de aanslag op 24 mei op het Joods Museum vlakbij de Brusselse Zavel, zou de vermoedelijke schutter spoorloos zijn verdwenen uit zijn kamer. Ook na de aanslag kwam hij niet meer terug. Allicht heeft hij dan zijn toevlucht gezocht bij de man die nu te zien is op de beelden.

Wapens

De onbekende man op de bewakingscamera is niet de enige vermoedelijke medeplichtige van Mehdi Nemmouche. Het Parijse hof van beroep beslist op 4 februari of Nacer B. aan ons land wordt uitgeleverd. De 26-jarige man uit Marseille wordt door de Belgische speurders beschouwd als een mededader. Nacer B. zat tussen 1 juni 2008 en 2 december 2010 in dezelfde gevangenis als Mehdi Nemmouche, in Salon-de-Provence. In die periode zouden een groep gedetineerden in die gevangenis zich bekeerd hebben tot een radicaal-religieuze stroming. Nemmouche en B. zouden de meest actieve leden van die groep geweest zijn.

Uit het onderzoek zou blijken dat B. en Nemmouche na hun hechtenis en in de weken voor de aanslag contact hielden. Nemmouche zou B. op 9 april 2014, om 21.07 uur, vanuit Brussel gebeld hebben, waarna B. naar Brussel zou gereisd zijn en er van 10 tot 12 april verbleven hebben. De man zou die verplaatsing zo discreet mogelijk gehouden hebben. Twee weken later zou Nemmouche dan op zijn beurt naar Marseille gereisd zijn en er van 24 tot 29 april verbleven hebben. Zijn gsm zou opgepikt zijn door een zendmast vlakbij B.’s woonplaats.

Er zijn nog meer bezwarende elementen tegen B. Nemmouche nam na de aanslag in Brussel de bus naar Marseille, de woonplaats van B. Bovendien bleek N. bij zijn arrestatie op 9 december in zijn huis vlakbij Marseille in het bezit van een klein arsenaal wapens. Dat bestond uit twee automatische pistolen, een jachtgeweer, een lader en munitie maar ook en vooral een automatisch geweer van het type kalasjnikov.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150123_01489585

Gerelateerde artikels: 
Parket op zoek naar handlanger van dader Joods Museum – In het onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum in Brussel vorig jaar is het federaal parket op zoek naar de man die rechts op de bewakingsbeelden te zien is. Die zijn op de website van de federale politie gepubliceerd. Op de beelden loopt de man met een grote tas over de Albert II-laan in Brussel samen met een andere man die onherkenbaar is gemaakt op de beelden. Die laatste is wellicht de verdachte Mehdi Nemmouche die door Frankrijk aan ons land is uitgeleverd. Herkent u deze man? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de federale politie op het gratis nummer 0800/30.300http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/binnenland/1.2217015

Musée juif : un 2e suspect est recherché – La Libre – http://www.lalibre.be/s/art/54c161ee35701f35434dacb4De Standaard – foto: screenshot medeplichtige M. Nemmouche [DS]

2015-01-23T00:00:00+00:00 Vrijdag, 23 Januari 2015|Aangeraden, Algemeen, Belgie, EU, Jodenhaat, Terrorisme, Wereld|