CDH-schepen uit partij gezet voor negationisme

Thierry Van De PlasHet CDH heeft zondagavond Thierry Van De Plas uit de partij gezet, zo schrijft Le Soir. Van De Plas, schepen in Kraainem, had op de sociaalnetwerksite Facebook geschreven dat gaskamers een verzinsel zijn. Van De Plas reageert woedend.

Van De Plas schreef in 2013 dat hij na eigen onderzoek en een reeks gesprekken ‘tot dezelfde conclusie komt als Olivier Mathieu (een negationist die in 1991 in Brussel veroordeeld werd, nvdr): de gaskamers zijn een verzinsel’.

Zijn uitlatingen werden aan de kaak gesteld door de Belgische liga tegen antisemitisme, waarna het deontologisch comité van het CDH besliste hem uit de partij te zetten. ‘De tekst is duidelijk en onaanvaardbaar en druist in tegen de engagementen van de partij’, verklaart Dominique Drion, de voorzitter van de deontologische commissie van het CDH. …


‘Woedend’

‘Ik ben woedend omdat men mijn naam besmeurt door te insinueren dat ik een negationist ben’, reageert Van De Plas, die ontkent dat hij een antisemiet of negationist is. Hij plaatste de omstreden uitspraken ‘in het kader van een private chat’ op Facebook.

‘Ze hebben een privégesprek van een jaar geleden bovengehaald’, verdedigt Van de Plas zich. ‘Ik herhaal daarin enkel de zin die een negationist uitspreekt in een tv-uitzending, waarover ik een videofragment deel. Het was een privégesprek. Het was dom, ik heb dat toegegeven, maar het was een gesprek ‘à chaud’ met een persoon met wie ik een verhit debat voerde.’

Burgemeester van Kraainem Véronique Caprasse wilde geen commentaar kwijt, maar is van plan maandagavond het college van burgemeester en schepenen bijeen te roepen.

Van de Plas zal klacht indienen tegen de Belgische liga tegen antisemitisme.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20141027_01343948

Lees ook:

RTL info: “Un élu cdH exclu du parti pour propos négationnistes: “Les chambres à g…, c’est du bidon” ” (met interview)

L’échevin cdH des Travaux publics et des Sports de Crainhem, Thierry Van De Plas, a été démis dimanche soir de sa qualité de membre du parti après avoir été mis en cause par la Ligue belge contre l’antisémitisme (LBCA) pour avoir fait état, dans un échange sur Facebook, de convictions négationnistes, peut-on lire dans le journal Le Soir lundi.

“Les chambres à g…, c’est du bidon”

“Pour moi, c’est clair, j’ai investigué dessus, je me suis littéralement plongé dedans, j’ai été consulté (sic) des archives à Auschwitz, j’ai rencontré un juif ancien déporté, j’en (ai) parlé avec des historiens de musée (sic) de la déportation, j’en ai parlé avec un ancien résistant devenu révisionniste, j’ai lu un tas de truc (sic). J’ai été cherché (sic) des bouquins, j’ai rencontré Faurisson (NDLR: un historien négationniste) et ma conclusion est la même qu’Olivier Mathieu (NDLR: un négationniste condamné à Bruxelles en 1991): “Les chambres à g…, c’est du bidon”, indiquait l’échevin humaniste.

Après que Thierry Van De Plas a admis être l’auteur de ces propos, le Comité déontologique du CDH en a tiré immédiatement les conséquences et a prononcé l’exclusion du parti de l’échevin fautif.

http://www.rtl.be/info/belgique/politique/1136365/un-elu-cdh-exclu-du-parti-pour-propos-negationnistes-les-chambres-a-g-c-est-du-bidon-

Het artikel van vandaag in Le SoirDe Standaard / RTL.info – foto: Thierry Van De Plas, CdH schepen in Kraainem [rr]

2014-10-27T00:00:00+00:00 Maandag, 27 Oktober 2014|Aangeraden, Algemeen, Belgie, Negationisme|