Jan Jambon (NV-A), vice-premier en minister van Binnenlandse ZakenJoods Actueel – Dinsdag 21 Oktober 2014

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, omschreef op maandag de collaboratie van Vlamingen met nazi-Duitsland als “een misdaad die veroordeeld moet worden”.

Jambon zei dat tijdens een gesprek met de belangrijkste Joodse organisaties van ons land. Aanleiding waren eerder gemaakte uitspraken die commotie veroorzaakten (lees hier).

De ontmoeting heeft de Joodse verenigingen “gerustgesteld” staat in een bericht van persagentschap Belga. Ook Raphael Werner, voorzitter van her Forum der Joodse Organisaties beaamde dit tijdens een gesprek met onze redactie…


Tijdens de bijeenkomst op het kabinet van de minister kwam ook het toegenomen anti-Joods racisme of antisemitisme aan bod. Volgens Jambon moet hiertegen hard worden opgetreden omdat dit “de fundamenten aantast van onze democratie”.

Tot slot werd tijdens het gesprek, dat zo’n uur duurde, ook de beveiliging van Joodse instellingen besproken. Er werd beloofd om hierover tijdens toekomstige vergaderingen verder op te focussen.

Voor de Franstalige Joodse gemeenschap nam Maurice Sosnowski (CCOJB) deel aan het gesprek. Op nationaal niveau was dat baron prof. Julien Klener voor het Centraal Joods Consistorie van België.

http://joodsactueel.be/2014/10/21/jambon-noemt-collaboratie-een-misdaad-in-gesprek-met-joodse-organisaties/

Lees ook:

“Joodse gemeenschap gerustgesteld door Jambon” – Belga – 20/10/2014 http://www.standaard.be/cnt/dmf20141020_01331637

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft maandag een eerste gesprek gehad met de joodse gemeenschap, onder meer over het omstreden interview. De gemeenschap reageert tevreden na afloop.

Jambon ontving onder meer het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, het Forum der JoodseOorganisaties, en het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België. Onderwerp was onder meer het omstreden interview van Jambon, waarin hij verklaarde dat de collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog hun redenen hadden.

‘De minister heeft vandaag klaar en duidelijk gezegd dat de collaboratie een misdaad was’, zegt Eli Ringer van het Forum der Joodse Organisaties. ‘Hij stelde dat in naam van de regering én in naam van de partij.’

Volgens het kabinet van Jambon werd er daarna vooral ingegaan op veiligheid. ‘Alle deelnemers zijn van oordeel dat een globale en geïntegreerde aanpak van de veiligheidsproblemen, het antisemitisme en iedere vorm van racisme noodzakelijk is’, is te horen. ‘Jambon heeft gezegd dat hij indien nodig bereid is extra maatregelen te overwegen voor de veiligheid in Antwerpen en Brussel’, zegt Ringer.

Beide partijen willen de dialoog een permanent karakter geven.Joods Actueel / Belga – foto: Jan Jambon (NV-A), vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken [vandaag.be]