De OPCW heeft haar hoofdzetel in Den Haag [AFP]De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Dat heeft het Noorse Nobelcomité zonet bekendgemaakt. De organisatie kreeg de prijs voor zijn grote inspanningen om het aantal chemische wapens terug te dringen.

Eerder meldde de Noorse openbare omroep NRK al dat de ‘Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons’ (OPCW) de prijs zou winnen. Vorig jaar tipte de zender de Europese Unie al vroegtijdig als de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. …

 


De OPCW, de internationale waakhond tegen de verspreiding van chemische wapens, controleert sinds 1997 de naleving van het Verdrag tegen Chemische Wapens (CWC), die in 1993 ondertekend werd. Momenteel werkt de OPCW aan de ontmanteling van de chemische wapens, die de regering-Assad onlangs in Syrië overmaakte aan de Verenigde Naties.

Onder de grote kanshebbers werden eerder Malala Yousafzai, het 16-jarige Pakistaans meisje dat voor het recht op onderwijs voor meisjes en vrouwen opkomt, en de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege gerekend. Maar zij haalden het dus niet.

Ook de Belg Serge Brammertz maakte kans op de Nobelprijs voor de Vrede. De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal werd genomineerd samen met enkele anderen voor zijn inzet voor de verzoening en het herstel van vertrouwen tussen de verschillende gemeenschappen die werden getroffen door de burgeroorlog van ex-Joegoslavië.

Bron: Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens wint Nobelprijs voor de Vrede

Lees ook: HLN: OPCW krijgt Nobelprijs voor Vrede na gruwel in gifgasaanval

La Libre: L’Organisation pour l’interdiction des armes chimiques, prix Nobel de la paixDe Morgen – foto: De OPCW heeft haar hoofdzetel in Den Haag [AFP]