Wilfired Martens en echtgenote minister van Staat Miet SmetOud-premier Wilfried Martens (CD&V) is vannacht overleden. Hij werd 77 en is in zijn woning in Lokeren overleden. “Zijn echtgenote minister van Staat Miet Smet en zijn kinderen stonden hem bij in zijn laatste uren”, zo luidt het in een mededeling. Nog volgens de mededeling heeft Martens de afgelopen dagen “afscheid genomen van zijn naaste familie”.

Martens was vanaf 1979 dertien jaar lang bijna ononderbroken eerste minister van Belgiƫ. Nadien stapte hij over naar de Europese politiek en werd hij voorzitter van de Europese Volkspartij. Dat voorzitterschap had hij wegens zijn ziekte onlangs doorgegeven aan Joseph Daul, de voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement.

Wilfried Martens is geboren in het Oost-Vlaamse Sleidinge. In 1972 werd hij CVP-voorzitter, een functie die hij zeven jaar lang bekleedde. Zonder enige ministeriĆ«le ervaring schopte hij het in 1979 tot eerste minister. Een negen maanden durend intermezzo met Mark Eyskens in 1981 niet te na gesproken, bleef Martens tot 1992 resideren in de “Wetstraat 16”.

Zijn regeringen maakten werk van een economisch herstelbeleid, onder meer door een devaluatie van de frank, het opschorten van de index en forse bezuinigingen. Hij gaf ook mee gestalte aan de hervorming van het land tot een federale staat.

Europa

Na zijn jaren in de Belgische politiek trok Martens Europa in. In 1994 raakte hij verkozen in het Europees Parlement. Vijf jaar later claimde hij het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen. Dat ging echter naar zijn latere vrouw Miet Smet en Martens bedankte voor de tweede plaats. Hij bleef wel voorzitter van de EVP, die onder Martens de socialisten onttroonden als grootste Europese politieke formatie.

Martens heeft vijf kinderen: twee bij zijn eerste vrouw, Lieve Verschroeven, met wie hij dertig jaar getrouwd was, en drie bij zijn tweede vrouw Ilse Schouteden. In 2007 gingen Martens en Schouteden uit elkaar. Op 27 september 2008 hertrouwde hij met Miet Smet.

De begrafenis zal plaatsvinden in de Sint-Baafskathedraal in Gent op zaterdag 19 oktober.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/131010_Martens

Het Forum der Joodse Organisaties betuigt zijn medeleven aan de familie.De Redactie/VRT Nieuws – op de foto: Wilfired Martens en echtgenote Miet Smet