Mekka tijdens de Hadj-pelerinage“Ga dit jaar niet naar Mekka.” Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) meent dat Buitenlandse Zaken Belgische moslims moet afraden om straks op pelgrimstocht te gaan. De jaarlijkse hadj-pelgrimage dreigt het dodelijke en niet te controleren nieuwe MERS-virus wereldwijd te verspreiden. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil eerst verdere informatie afwachten vooraleer zijn departement reisadvies geeft.

“Ik heb wel al wat meegemaakt en ben niet meer zo gauw te verontrusten. Maar hier is reden om ons zorgen te maken.” De Leuvense hoogleraar virologie Marc Van Ranst, ook griepcommissaris van de federale overheid, is bezorgd over het risico op wereldwijde verspreiding van het nieuwe MERS-coronavirus, een besmettelijke en dodelijke aandoening van de luchtwegen die pas onlangs ontdekt werd. …


Het virus maakte tot dusver al veertig wetenschappelijk bevestigde dodelijke slachtoffers op een totaal van 77 patiënten. Van die doden vielen er liefst 34 in Saoedi-Arabië. …

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1662430/2013/07/03/Overheid-moet-reis-naar-Mekka-afraden.dhtml

“Les autorités doivent déconseiller le pèlerinage à La Mecque”

Cela risque d’aider le virus MERS à se propager.

Le virologue Marc Van Ranst estime que les Affaires étrangères doivent déconseiller aux musulmans belges de partir à La Mecque pour le pèlerinage. Le hadj risque de diffuser dans le monde entier le virus MERS, mortel et incontrôlable, écrit De Morgen mercredi.

Le virus a déjà fait quarante victimes -décès attestés scientifiquement- sur 77 patients infectés. Trente-quatre victimes sont tombées en Arabie Saoudite. Marc Van Ranst craint, comme de nombreux experts internationaux, que le pèlerinage annuel des musulmans en Arabie Saoudite provoque une diffusion mondiale du virus.

Les autorités saoudiennes déconseillent aux personnes âgées, aux malades, aux femmes enceintes et aux enfants de faire le pèlerinage cette année.

Le site internet des Affaires étrangères mentionne le virus, mais n’y adjoint aucune conclusion, précise le journal.

http://www.lalibre.be/actu/international/les-autorites-doivent-deconseiller-le-pelerinage-a-la-mecque-51d3a17035708c786994c8bbDe Morgen / La Libre – Op de foto: Mekka tijdens de Hadj-pelerinage