Ruth Sverdloff en Cindy MeulEen maand geleden werd mevrouw Cindy Meul, vriendin van de bekende voormalige Israƫlische tenniskampioene Ruth Sverdloff, in elkaar geslagen in haar woning te Aartselaar.

Mevrouw Sverdloff heeft verteld dat haar vriendin door buren werd aangevallen, die het niet konden verkroppen dat zij een mezuza aan de voordeur van hun appartement hadden geplaatst en dat er joden in het appartementsgebouw waren ingetrokken.

Volgens Mevrouw Sverdloff eindigt het hallucinante verhaal echter niet bij dit feit maar kende een vervolg toen zij diezelfde avond klacht wenste neer te leggen bij de politie van Aartselaar. Dit werd echter geweigerd aangezien Sverdloff de Nederlandse taal niet machtig is. Haar verzoek dat de politie naar het ziekenhuis zou gaan om de klacht op te nemen bij het slachtoffer zou evenwel geweigerd zijn.

Hierop nam Sverdloff contact op met het FJO. Wij contacteerden de autoriteiten en ons werd gemeld dat zolang er geen klacht is neergelegd, er ook geen onderzoek kan worden verricht.

Wij adviseerden mevrouw Sverdloff aldus om onmiddellijk een raadsman te raadplegen, wat zij ook heeft gedaan.

Zie hier ons persbericht van heden:


Mevrouw Sverdloff meldde ons thans dat er op 1 juli 2013 klacht werd neergelegd, wat ons de mogelijkheid geeft om daarover te berichten. Wij zijn inderdaad diep geschokt door elke daad die betrekking zou hebben met iedere vorm van racisme of homofobie.

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) wenst zich echter te distantiĆ«ren van sommige berichtgeving over dit incident dat zowel in binnen als buitenland veel media- aandacht kreeg. Inderdaad een aantal media- met name in het buitenland – heeft verzuimd wederhoor bij de politie van Aartselaar toe te passen.

Hiermee wordt ernstig afbreuk gedaan aan een fundamentele journalistieke basisregel en is waarschijnlijk onterecht een negatief beeld van ons land in het buitenland ontstaan.

Het FJO kijkt dan ook ongeduldig uit naar de uitkomst van het onderzoek, waaruit zal blijken of er effectief sprake is van een antisemitische aanval op mevrouw Meul doch ook of de autoriteiten het nodige gedaan hebben.

Wij volgen het hele dossier op en wij wachten wat het onderzoek zal opleveren.foto: Cindy Meul en Ruth Sverdloff [RTBF]