Michael Karkoc in 1990Het Amerikaanse persbureau AP heeft een voormalige nazi-bevelhebber geïdentificeerd die na de Tweede Wereldoorlog naar Minnesota is verhuisd.

De nu 94-jarige Michael Karkoc zou lid geweest zijn van een SS-commando dat in Polen dorpen heeft platgebrand. Daarbij kwamen veel burgers onder wie vrouwen en kinderen om.

Uit documenten blijkt dat de man heeft gelogen om de Amerikaanse nationaliteit te krijgen. Aan de immigratiedienst vertelde hij dat hij geen militaire activiteiten had uitgevoerd tijdens de oorlog. Maar de AP-journalisten zeggen dat ze bewijzen hebben gevonden dat Karkoc lid was van twee militaire eenheden die beschuldigd zijn van bloedbaden in Poolse dorpen. …


De VS kan geen Nazi-oorlogsmisdadigers berechten, schrijft The Atlantic. Maar als het bericht wordt bevestigd, kan Karkoc naar Duitsland worden overgebracht om daar terecht te staan. Karkoc, die in Oekraïne is geboren en in Minneapolis woont, weigerde een interview aan AP om zijn oorlogsverleden te bespreken.

http://www.standaard.be/cnt/DMF20130614_00623145

“Commander in Nazi SS-led unit living in U.S.” : BERLIN (AP) — A top commander of a Nazi SS-led unit accused of burning villages filled with women and children lied to American immigration officials to get into the United States and has been living in Minnesota since shortly after World War II, according to evidence uncovered by The Associated Press.

Michael Karkoc, 94, told American authorities in 1949 that he had performed no military service during World War II, concealing his work as an officer and founding member of the SS-led Ukrainian Self Defense Legion and …

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/06/14/ap-impact-commander-in-ss-led-unit-living-in-us/2422427/

http://newsinfo.inquirer.net/426815/ap-impact-commander-of-nazi-led-unit-lives-in-us

Lees ook: “Shock lingers after Nazi unit leader found in US” http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4392519,00.htmlDe Standaard – Op de foto: Michael Karkoc in 1990 [AP – Chris Polydoroff]