moskee in BorgerhoutDe bij moslimjongeren populaire moskee De Koepel in Borgerhout is volgens de veiligheidsdiensten een broeihaard van radicalisme. De moskee verliest daardoor zijn erkenning.
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat hij door de veiligheidsdiensten op de hoogte is gebracht.

De moskee De Koepel opende in 2007 de deuren in een rijhuis aan de Stenenbrug in Borgerhout. De vzw De Koepel bestond al sinds 2000. Het was een initiatief van bekeerde Vlamingen. Drie jaar geleden zette deze moskee samen met andere gebedshuizen zich nog af tegen Sharia4Belgium. …


In 2011 kreeg de moskee De Koepel een erkenning. Ondertussen was deze moskee zeer populair onder de jongeren van Marokkaanse afkomst. Tijdens het vrijdaggebed komen al snel meer dan 500 gelovigen over de vloer.

“Dit is een donderslag bij heldere hemel”, zegt Saad Luyten, bestuurder van de moskee. “Wat moeten wij nog doen om te worden aanvaard? Al onze vrijdagpreken zijn in het Nederlands en zijn via YouTube te bekijken. In samenwerking met de stad organiseren we zelfs rondleidingen in onze moskee.”

Luyten heeft geen idee waarom de moskee nu de stempel van radicaal krijgt opgeplakt. “Wij zijn toch niet verantwoordelijk voor de daden van iedereen die hier over de vloer komt?”

Waregem

Ook een moskee in Waregem verliest zijn erkenning, meldt Het Laatste Nieuws. De moskee zou het salafisme beleden, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Of er ook Vlaamse strijders geronseld werden voor Syrië, is onduidelijk.

Van de ruim tweehonderd moskeeën in Vlaanderen zijn er slechts achtentwintig erkend door de Vlaamse regering. Daarvoor moeten ze aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo mogen ze geen haat of geweld prediken en moet de imam zich inburgeren. In ruil krijgt de moskee subsidies en de imam een bezoldiging.

http://www.gva.be/regio-antwerpen-stad/borgerhout/radicalisme-kost-moskee-erkenning.aspxGVA – Foto: moskee [SVDE]