Angela MerkelDe Duitse kanselier Angela Merkel heeft op woensdag 22 mei  in de Grote Synagoge te Brussel de Lord Jakobovits Prijs in ontvangst genomen voor haar steun aan de Joodse gemeenschap in Duitsland en haar strijd tegen antisemitisme in heel Europa.


De organisatie van Europese rabbijnen, die de prijs toekent, prees Merkels niet aflatende inspanningen voor harmonie tussen de diverse gemeenschappen in Europa en ‘haar vriendschap met de Joodse gemeenschap en haar bijdragen aan de tolerantie en de goede wederzijdse verstandhouding’.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs noemde Merkel de Shoah ‘een breuk met de beschaving’ en benadrukte zij het recht op vrijheid van religie, doelend op antisemitische reacties in Duitsland tijdens het recente debat over besnijdenis daar. Het is van belang te investeren in onderwijs die de herinnering aan de Holocaust levend moet houden, zei Merkel.
Zij sprak ook over Duitslands vriendschap voor Israel en noemde een tweestatenoplossing van het Palestijns-Israelische conflict ‘ondanks alle tegenslagen haalbaar’.

De Jakobovits Prijs bestaat pas sinds vorig jaar. Toen ging de eer naar de Pool Jerzy Buzek. De uitreiking van de onderscheiding aan een Duitse toppolitica heeft uiteraard een grote symboolwaarde. “Dit is een nieuwe bladzijde die we openslaan in het kader van wederzijdse vriendschap en respect”, besloot de opperrabbijn.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/buitenland/1.1637211

http://www.cidi.nl/merkel-bekroond-voor-bestrijden-antisemitisme/De Redactie / CIDI – Op de foto: Angela Merkel