Politie stopte Hakim Benladghem net op tijd

arsenaal hakim benladghemWat Hakim Benladghem (39) exact van plan was met het wapenarsenaal dat dinsdag op zijn appartement in Anderlecht werd gevonden, is nog een raadsel. Maar wat wel vaststaat, is dat hij een dag nadat hij door de politie werd doodgeschoten, opnieuw wilde toeslaan

.‘Ik ben iemand die zeer op zichzelf is. Ik kom niet op café, ik ga niet naar de moskee. Ik heb ook niet speciaal vrienden. Het enige wat ik wil, is mijn dochter goed opvoeden.’

Dat verklaarde wijlen Hakim Benladghem (39) in zijn verhoor toen hij op 17 juli 2010 een eerste keer werd opgepakt in Brussel op verdenking van medeplichtigheid aan terroristische activiteiten.


Of hij toen echt zoveel inzat met de opvoeding van zijn dochtertje is twijfelachtig. Hij had haar toen al een tijdje niet meer gezien. Ze was bij zijn ex Aicha gebleven in Frankrijk toen Hakim in de loop van 2009 naar Brussel verhuisde. Maar dat hij vooral op zichzelf was, klopte volgens speurders wel. Benladghem vertrouwde heel weinig mensen.

Testament Benladghem sprong op 6 april 2008 een eerste keer in het oog van de (Franse) veiligheidsdiensten. Die dag had hij tot drie keer toe geprobeerd om vanuit Egypte Gaza binnen te dringen. In Gaza woonde zijn broer Farid. De Egyptische politie pakte Hakim op in het bezit van twee kogelvrije vesten, een verrekijker, traangas, een gasmasker, een mes en een bivakmuts. Hij werd teruggestuurd naar Frankrijk.

In de loop van 2009 verhuisde hij naar ons land. De speurders denken dat hij verhuisde omdat de Franse veiligheidsdiensten hem na die Gaza-episode te goed in het oog hielden.

Maar ook de Belgische speurders waren wantrouwig. Hij was ex-paracommando in het Franse leger, specialist thaiboksen, bodybuilder en vooral radicale islamiet.

Bij de huiszoeking die ze in juli 2010 in zijn huis deden, vonden de speurders geen wapens. Wel had hij toen al twee testamenten gemaakt voor het geval hij zou komen te overlijden. Hij had ook twee gsm’s en een ontelbaar aantal sim-kaarten.

BMW verkocht

In een safe die hij had bij de Fortis-bank in Anderlecht zat 50.000 euro waarvan hij de herkomst moeilijk kon verklaren. ‘Twintigduizend daarvan is spaargeld, de rest is afkomstig van de verkoop van mijn BMW’, zei hij daarover.

Hij zei dat hij 2000 euro per maand verdiende met zijn activiteiten als internationale trucker. Maar veel activiteit leek zijn bedrijfje niet te ontwikkelen.

‘Ik ben geen extremist. Onschuldigen doden in de naam van Allah is slecht’, antwoordde Benladghem toen de speurders hem daarnaar vroegen.

Hij had op het internet wel contact met andere extremisten maar de internet-wereld was niet de zijne. Hij was een man van de echte actie. Hij had veel gereisd. Onder anderen naar Afghanistan. Wat hij daar is gaan doen, heeft hij nooit willen zeggen.

‘Ik weet niet meer exact wat ik tussen 2007 en 2009 heb gedaan. Ik ben dat vergeten. Vraag mij liever wat ik daarna heb gedaan’, zei Benladghem in 2010 aan de Belgische speurders. Vreemd allemaal, maar de onderzoeksrechter oordeelde dat ze niet genoeg hadden om hem in verdenking te stellen wegens terrorisme. Benladghem had immers (nog) niets gedaan.

Merah

Dat veranderde toen de Franse veiligheidsdiensten eind vorig jaar ons land ervan verwittigden dat Benladghem in het Franse milieu beetje bij beetje zware wapens aan het kopen was.

De Franse waren bang dat hij een tweede Mohammed Merah wilde worden. De Belgische speurders van hun kant gingen in overdrive toen bleek dat hij op donderdag 21 maart samen met twee kompanen een overval had gepleegd op een restaurant in Anderlecht. Ze hadden het gemunt op het wapenarsenaal van de uitbater, een verzamelaar. Eén van de drie – allicht Benladghem – schoot de uitbater in het been. Volgens de informatie die de politie kreeg, wou Benladghem nog voor woensdagavond opnieuw toeslaan.

Of hij daarbij een nieuwe overval in gedachten had of een echte terreurdaad hopen de speurders de komende dagen te achterhalen. De computer van de man en een aantal USB-sticks worden op dit moment geanalyseerd. Ook zijn vriendin die woensdag aangehouden werd, wordt intensief op de rooster gelegd. Zij verschijnt vandaag voor de raadkamer.

Naast een hele reeks automatische wapens en klaargemaakte boobytraps dinsdag vonden de speurders gisteren ook nog 26.000 euro achter een kast en een aantal telescopische wapenstokken in de kelder van het gebouw.

http://www.standaard.be/krant/tekst/index.aspx?oDay=29&oMonth=3&oYear=2013&articleid=DMF20130328_00522468

Lees ook:
“Terrorist had geheime spaarpot van tienduizenden euro’s”
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130328_00522285

Video: RTL.BE: “Terrorisme: Hakim Benladghem comptait passer à l’acte rapidement”
http://www.rtl.be/videos/video/438291.aspxDe Standaard

2013-03-29T00:00:00+02:00vrijdag, 29 maart 2013|Algemeen, Belgie, Internationaal, Terrorisme|
Go to Top