Sample Imagein Brussel werd op zondag 25 november  een pro-Israëlische manifestatie georganiseerd, naar aanleiding van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten.
Aan de manifestatie namen tussen de 1.250 en 1.500 mensen deel.

De steunmanifestatie voor Israël naam plaats op het Poelaertplein. De actie werd onder meer georganiseerd door het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB), het FORUM der Joodse Organisaties en het Europees Joods Congres, om steun te betuigen aan de steden in het centrum en het zuiden van Israël die bestookt werden door raketten van Hamas en om “respect te eisen voor het recht voor het bestaan van Israël en om in vrede en veiligheid te leven”.

“Het leven in Sderot , Be’er Sheva, Ashkelon en andere steden werd ondraaglijk. De burgers brachten dagen en nachten door in bunkers. Schoolgaan werd onmogelijk voor de kinderen. Buiten de materiële en fysieke schade en het verlies aan mensenlevens liepen vrouwen, mannen en kinderen onherstelbare trauma’s op door de angst en de slapeloze nachten. Geen enkele democratische rechtsstaat zou dergelijke toestand dulden”, aldus Norbert Vos woordvoerder van het FORUM der Joodse Organisaties.

“Op termijn kan geen enkele oorlog dit conflict oplossen, maar enkel een tussen de betrokken partijen onderhandeld akkoord, volgens het principe ‘twee volkeren, twee staten’, kan de Palestijnen toelaten een eigen soevereine staat te hebben en aan de Israëli’s om in veiligheid te leven”, aldus Maurice Sosnowski, voorzitter van het CCOJB.

Het Forum der Joodse organisaties, wil hiermede haar innige wens van Vrede uitdrukken. Vrede voor iedereen, en vooral voor de onschuldige kinderen die het slachtoffer zijn overal waar terrorisme, geweld en haat heersen.

Luister via deze link naar Norbert Vos, geïnterviewd door het VRT: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.25318/2.25319/1.1489879

Lees hieronder ook zijn volledige toespraak van gisteren :

“Brussel 25 Nov 2012

Dames, Heren, beste vrienden

In naam van het Forum heet ik U allen hartelijk welkom op deze solidariteitsbijeenkomst.

 VREDE  daarvoor zijn we hier samengekomen

De laatste weken waren moeilijke weken in Israël en Gaza

Daarom heeft het FORUM der Joodse organisaties – België  besloten om in coördinatie met andere verenigingen deze betoging voor VREDE en TEGEN terrorisme te organiseren.

In 2005 heeft Israël zich unilateraal en zonder condities terug getrokken uit de Gaza streek, en toen dachten we “Eindelijk, nu komt de langverwachte VREDE”

In plaats daarvan ging het afvuren van raketten vanuit Gaza naar het zuiden van Israël gewoon verder. 

Sderot kreeg dagelijks haar laag raketten.

Het waren er meer dan 700 p/jaar. De laatste weken waren het er meer dan 100 p/dag.

Het leven in Sderot , Be’er Sheva, Ashkelon en andere steden werd ondraaglijk.

De burgers brachten dagen en nachten door in bunkers. Schoolgaan werd onmogelijk voor de kinderen. Buiten de materiële en fysieke schade en het verlies aan mensenlevens liepen vrouwen, mannen en kinderen onherstelbare trauma’s op door de angst en de slapeloze nachten.

Geen enkele democratische Rechtsstaat zou dergelijke toestand dulden.

Bovendien had de  regering in Teheran, uit sarcastisch plezier een nieuw soort raket geleverd aan haar bondgenoot in Gaza om nog meer Israëlische burgers te vermoorden en om hun eind doel te bereiken, n.l.  Israël van de kaart te vegen.

Met deze raketten werd niet enkel het zuiden van het land bedreigd, maar ook het centrum met dichtbevolkte steden zoals Tel-Aviv en Jeruzalem.

Er moest een reactie komen van Israëlische zijde.

Zowel Israël, als elke democratische Rechtsstaat, heeft het recht en de plicht het leven van zijn burgers te verdedigen.

Israël heeft haar uiterste best gedaan om mensenlevens te sparen door strooibriefjes te droppen boven Gaza voor ze de militaire doelen uitschakelden, die midden in de meest bevolkte gebieden van Gaza verstopt waren.

De meeste democratische regeringen waaronder zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie vonden deze verdediging van Israël gerechtvaardigd.

Dankzij het spitstechnologisch afweersysteem “IJzeren koepel” (Iron Dome) dat Israël samen met de Verenigde Staten ontwikkeld heeft, zijn veel raketten onschadelijk gemaakt, en zijn er gelukkig veel mensenlevens gespaard.

Door de inspanningen van de VS, de Europese Unie en de Verenigde Naties  is er een tijdelijk staakt het vuren bereikt.

De wereldopinie, de media en vooral de wereldpers moeten duidelijk maken dat men geen vrede kan bereiken door raketten af te vuren op onschuldige burgers en kinderen. Terrorisme en blinde haat kunnen nooit leiden  tot duurzame vrede.

Enkel dialoog en wederzijds begrip zijn een oplossing om tot vrede te komen.

Maar helaas weigeren de terroristische groepen, zowel in Gaza als in Libanon, het recht van bestaan van de Israëlische staat te erkennen.

Het Forum der Joodse organisaties, wil hiermede haar innige wens van Vrede uitdrukken.

Vrede voor iedereen, en vooral voor de onschuldige kinderen die het slachtoffer zijn overal waar terrorisme, geweld en haat heersen.

Ik dank U”

Norbert Vos – FORUM der Joodse Organisatiesfoto:Poealaertplein