© afp. De Duitse bondskanselier Angela MerkelAls het aan bondskanselier Angela Merkel ligt, komt er snel een wettelijke basis voor religieus gemotiveerde besnijdenissen. Deze basis moet voorkomen dat correct uitgevoerde besnijdenissen worden bestraft als mishandeling. Dit heeft de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel vrijdag laten weten.

“Het is absoluut duidelijk voor de federale regering dat we joods, islamitisch religieus leven willen in Duitsland. Besnijdenissen die worden uitgevoerd op een correcte manier mogen niet worden vervolgd in dit land,” voegde de woordvoerder eraan toe: “Het is een dringende noodzakelijkheid dat we de rechtszekerheid vestigen. Het is duidelijk dat dit niet op een laag pitje kan worden gezet. De vrijheid om godsdienst uit te oefenen is een gekoesterd rechtsbeginsel.”


Volgens AFP, overweegt het Duitse ministerie van Justitie drie opties voor de nieuwe ontwerpwetgeving om besnijdenissen te beschermen op religieuze gronden.

Duitsland, vanwege zijn verleden, kan zich niet veroorloven om onder zulke beschuldigingen te lijden. De linkse oppositie, maar ook verantwoordelijk conservatieven, willen sneller gaan. Zij bieden tijdens een speciale zitting van de Bundestag deze week donderdag, de aanneming van een consensuele tekst voor de machtiging van besnijdenissen om religieuze redenen.

Op de Conference of European Rabbis (CER) in Berlijn werd vorige week de uitspraak van de rechter vergeleken met ”misschien de meest ernstige tegen het joodse leven in Europa sinds de Holocaust”.

Hopelijk komt alles in orde.© afp. De Duitse bondskanselier Angela Merkel