Jammer genoeg worden de “Stolpersteine” in steden zoals Rome, Berlijn, en Neustrelitz gevandaliseerd

'Stolpersteine' in Berlijn worden schoongemaakt. © ANPReeds eerder verschenen artikels :

Woede in Rome over verwijderen Holocaust gedenkstenen

De joodse gemeenschap in Italië is woest over de diefstal van drie gedenkstenen ter nagedachtenis aan Italiaanse slachtoffers van de Holocaust. De gedenkstenen ter grootte van een kinderkopje zijn een ontwerp van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij heeft in heel Europa, onder andere in Nederland, dergelijke ‘Stolpersteine’ in de straten verwerkt.

De Stolpersteine werden eerder deze week geplaatst in het voormalige joodse getto in Rome, ter nagedachtenis aan de zusjes Spizzichino. Gisteren waren de gedenkstenen echter al weer verwijderd. In plaats daarvan lagen er gewone kinderkopjes.


De Italiaanse Bond van Joodse Gemeenschappen heeft voor zaterdag een demonstratie aangekondigd. Volgens de voorzitter is het vandalisme ‘een beschamende poging de herinnering aan de pijn die slachtoffers van de nazi’s en de fascisten leden uit te wissen’.

Op zo’n zevenhonderd plekken in heel Europa liggen inmiddels meer dan 32 duizend Stolpersteine (struikelstenen in het Nederlands). Vaak zijn ze verwerkt in de straat voor het huis waar de slachtoffers hebben gewoond of gewerkt. In Nederland zijn ze onder andere te vinden in Hilversum, Amsterdam, Kampen, Gouda en Eindhoven.

http://www.nieuws.be/nieuws/Woede_in_Rome_over_verwijderen_Holocaust_gedenkstenen_e6b6426b.aspx

Lees meer (bron: Duitstalige pers):

„Stolpersteine“ in Neustrelitz beschädigt

dpa vom 15.06.2012 13:35

Neustrelitz (dpa/mv) – Unbekannte haben in Neustrelitz mehrere Gedenksteine für jüdische Bürger beschädigt, die von den Nationalsozialisten verfolgt wurden. Wie die Polizei in Neubrandenburg am Freitag mitteilte, wurde mit einem spitzen Gegenstand auf drei Messingplatten der sogenannten Stolpersteine geschlagen. Die Platten zerbeulten und eine größere Gehwegplatte, die die drei Stolpersteine umrahmte, zerbrach. Eine Passantin hatte den Vorfall am Donnerstag bemerkt und gemeldet…

http://www.ostsee-zeitung.de/nachrichten/mv/index_artikel_komplett.phtml?SID=1017c1e26788e887df79c2257b234997&param=news&id=3472555

Zerstörungswut wegen Stolpersteinen

Angriff auf die Erinnerung

25.11.2011 17:11 Uhr von Christoph Stollowsky

In Friedenau stürzten unbekannte Täter eine Infotafel für die in Berlin verbreiteten Stolpersteine zur Erinnerung an Nazi-Opfer um. Als Täter kommen Rechtsextremisten oder Vandalen infrage.

http://www.tagesspiegel.de/themen/Stolpersteine

Vandalismus “Stolpersteine” beschädigt

12.06.2008 13:34 Uhr

In Wilmersdorf haben unbekannte Täter 29 der sogenannten Stolpersteine mit weißer Farbe beschmiert. Die über ganz Berlin verteilten Steine erinnern an von den Nazis verfolgte Berliner. Der Staatsschutz ermittelt.

http://www.tagesspiegel.de/berlin/polizei-justiz/vandalismus-stolpersteine-beschaedigt/1255838.html

© ANP ? 13/01/12, 16:53

2012-06-19T00:00:00+00:00 Dinsdag, 19 Juni 2012|Algemeen, Jodenhaat, Shoa|