Gent Rally 26 Jun 2024

Dit jaar werd bij veel universiteiten gekenmerkt door studentenprotesten en bezettingen van universiteitsgebouwen met als roep de banden met Israël te verbreken. Volgens de manifesterende studenten draagt samenwerking met Israëlische academische instellingen bij aan de oorlogssituatie in Gaza.

De UGent is de eerste universiteit in België en Vlaanderen die in antwoord hierop heeft besloten zijn institutionele banden met Israël te verbreken op basis van een advies van de eigen mensenrechtencommissie.
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) heeft hierop contact opgenomen met het rectoraat om een gesprek aan te vragen om de casus te bespreken. Rector Rik van de Walle is in zijn reactie hier niet op ingegaan en heeft enkel het genomen besluit verdedigd.
Het FJO heeft besloten een manifestatie te organiseren om haar standpunt luider ten gehore te brengen en het rectoraat een kans te geven met ons in gesprek te gaan.

Op woensdag 26 juni nam deze rally tegen het genomen besluit van de UGent om de institutionele samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen stop te zetten plaats. Op het Woodrow Wilsonplein te Gent, op een steenworp afstand van het rectoraat van de universiteit, kwamen een vijftigtal sympathisanten samen om hun afkeur tegen dit besluit te uiten.
Co-voorzitter Barones Regina Sluszny-Suchowolski heeft bij de rally gesproken. “Deze academische boycot van Israël mag geen voorbeeld zijn voor anderen. Deze boycot is eenzijdig, oneerlijk en contraproductief. …” (link naar volledige toespraak hier).

Het rectoraat van de UGent heeft niet van zich laten horen en is ook niet ingegaan op onze uitnodiging om bij de rally in gesprek te gaan.

Het deed ons deugd de deelnemers aan de manifestatie op het plein te zien staan en samen een sterke boodschap te hebben kunnen afgeven aan de UGent.
Wij danken daarom ook alle aanwezigen voor hun inzet en toewijding.

 

Gerelateerde artikels: PERSBERICHT FJO 30 mei 2024: FJO doet appel op universiteiten om rug recht te houden en Israëlische boycot af te wijzen

Fotoreportage:

Foto(‘s) © Donald Barry Woodrow

Bron:
FJO/Regina Slusny-Suchowolski