Regina Sluszny – foto © Jan Van der Perre

“Nooit vergeten hoeveel mensen er kapot zijn gemaakt”

Het Vredescentrum presenteerde woensdag zijn nieuwe educatieve documentaire Regina Sluszny: “Oorlogskind tussen twee werelden”. Daarin neemt de Antwerpse Regina Sluszny plaats voor de camera voor een meeslepende getuigenis als ondergedoken Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor scholen voorziet het Vredescentrum naast de documentaire een bijbehorend gratis lespakket.

“Ik was 1 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tweeënhalf jaar later moest ik noodgedwongen onderduiken in Hemiksem. Ik leerde er mijn oorlogsouders Charel en Anna kennen, en alles wat ik in die periode heb opgestoken, probeer ik vandaag over te dragen aan de jongere generaties.”

Met dat doel voor ogen schuimt Sluszny al bijna dertig jaar dagelijks scholen af in zowel binnen- als buitenland. “Maar ik word nu bijna 83 en ben bijgevolg minder mobiel. Toen het Vredescentrum met de vraag kwam of ik mijn verhaal in een documentairevorm wilde brengen, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld”, aldus Sluszny.

“Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud, al probeer ik nog zo vaak mogelijk voor de klas te staan. De impact van zo’n les is telkens enorm. Maar het is positief dat er vanaf 9 september ook een documentaire beschikbaar is. Daarmee hopen we hetzelfde effect te sorteren.”

“Niemand mag namelijk vergeten hoeveel mensen er kapotgemaakt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de film willen we aantonen dat we er niet vanuit mogen gaan dat we voorgoed gevrijwaard zijn van dergelijke gruwelpraktijken. Morgen kan het allemaal opnieuw beginnen.”

Burgemeester De Wever met Sluszny en De Deken. — © Jan Van der Perre

Voor scholen
En om dat tegen te gaan, komt het Vredescentrum nu dus met een educatieve documentaire op de proppen. “Herinneringseducatie is onze missie. Het is meer dan ooit belangrijk om eerstelijnsgetuigenissen voor eeuwig vast te leggen, zeker met het oog op de toekomstige generaties”, vertelt Margot De Deken, projectleider van het Vredescentrum.

“De documentaire duurt twintig minuten. Er is een versie voor het lager onderwijs, eentje voor het vijfde en zesde leerjaar en eentje voor het middelbaar. Daarnaast bieden we een gratis educatief lespakket aan voor leerkrachten die ermee aan de slag willen.
Vanaf 9 september kan iedereen de documentaire trouwens gratis bekijken op onze website.”

Gevaar nooit geweken
Burgemeester Bart De Wever reageert alvast opgetogen: “Het aantal mensen dat betekenisvol kan getuigen en sensibiliseren over die gruwelijke periode wordt steeds schaarser. We leveren inspanningen om die herinneringen voor eeuwig te bewaren. Hun verhalen spelen een belangrijke rol in de maatschappij, want het gevaar is nooit geweken. Er is maar weinig nodig om mensen mee te slepen in een spiraal van waanzin, dat bewijst de oorlog in Oekraïne maar al te goed.”

“Denken dat het ons nooit kan overkomen is naïef, en we moeten de gruwel uit het verleden gebruiken om te bepalen wie we vandaag moeten en willen zijn en wie we absoluut niet zijn en mogen worden. Daarin speelt deze documentaire een erg belangrijke rol.” [GVA]

UPDATE: Link naar de documentaire “Regina Sluszny: Warchild between two worlds”

Foto’s © Jan Van der Perre

Bron: