“De langste nacht voor de Joodse Raad, het einde van een illusie”

Hans Knoop werd vooral bekend door zijn rol in “de zaak-Menten” uit 1977. Op vasthoudende en spectaculaire wijze ontmaskerde hij de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten, die vervolgens gearresteerd en berecht werd.
De inmiddels 76-jarige Knoop is nog altijd een gedreven journalist.
In deze documentaire, waarin de persoonlijke ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad het startpunt vormt, staat deze door de nazi’s ingestelde instantie en de rol van de beide voorzitters, Asscher en Cohen, centraal. Ook 70 jaar na de bevrijding een nog altijd zeer delicaat onderwerp. Over de Joodse Raad en zijn voorzitters schreef Knoop al in 1983 een boek dat tot felle reacties leidde. In deze documentaire ontmoet hij onder andere Rob Oudkerk, kleinzoon van voorzitter David Cohen. Even gedreven als voorheen, maar rijper en milder, laat Knoop zien hoe Asscher en Cohen voor een volstrekt onmogelijke taak stonden.